Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu dispune de un singur aparat RMN care este suprasolicitat, relatează Mediafax.ro.

Sute de bolnavi, pe listele de așteptare pentru RMN în județul Gorj

Peste 700 de oameni se află pe lista de așteptare pentru examinare. Printre ei sunt și pacienți care au depus în urmă cu an cererile pentru a face investigația imagistică.

În județul Gorj există un singur laborator de imagistică prin rezonanță magnetică, iar acesta este insuficient pentru bolnavii care așteaptă de un an să beneficieze de investigații compensate de la Casa de Asigurări de Sănătate. Pe listele de așteptare pentru RMN se află peste 700 de persoane. Numărul acestora a scăzut față de anul trecut, când 1.000 de pacienți voiau să facă această investigație.

„A mai scăzut numărul celor care se află pe lista de aşteptare. A ajuns undeva la 700 şi, din câte am înţeles, s-au mai mărit fondurile pentru contractul viitor şi va mai scădea acest număr. Încercăm să venim cu ele la zero. Intenţionăm, dar să vedem dacă şi reuşim. Sunt şi persoane care aşteaptă de un an”, a declarat  directorul laboratorului din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, Cristi Paicu.

La Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, prețul unui examen RMN pornește de la 400 de lei.

În schimb, nu există listă de așteptare pentru Computerul Tomograf de la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu. Investigația este realizată gratuit, iar urgențele sunt preluate imediat.

ANALIZĂ Scenariile pentru noul Guvern după suceala PSD în doar 16 ore
Recomandări
ANALIZĂ Scenariile pentru noul Guvern după suceala PSD în doar 16 ore

„Cei care nu necesită o urgenţă aşteaptă, dar nu mai mult de două zile. Urgenţele nu au fost pe lista de aşteptare. Este gratis examinarea CT”, a explicat Costinel Popescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.

Pacienții din Bistrița, între 6 și 9 luni pe listele de așteptare pentru RMN

În Bistrița există două laboratoare meciale private, unde se fac analize gratuite. De aceea, sunt cazuri în care oamenii au fost programați pentru RMN în toamna acestui an, din cauza fondurilor insuficiente alocate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud.

Pentru a beneficia de o testare RMN decontată de Casa de Asigurări, bistrițenii așteaptă între 6 și 9 luni.

Potrivit sursei citate, reprezentanţii celui mai vechi laborator de analize imagistice din Bistriţa susțin că sumele alocate acestor analize sunt mici. Din acest motiv, listele de aşteptare sunt deja pline pentru următoarele 8 – 9 luni pentru pacienții care vor să facă RMN. În schimb, pentru o analiză la Computerul Tomograf, bolnavii trebuie să aștepte trei luni.

La al doilea laborator privat de analize imagistice, aparatul RMN a fost cumpărat abia anul trecut. În acest caz, pacienții așteaptă aproape șase luni pentru o astfel de analiză.

Ce se ascunde în spatele deciziei PSD de a renunța la negocierile pentru formarea guvernului
Recomandări
Ce se ascunde în spatele deciziei PSD de a renunța la negocierile pentru formarea guvernului

„Listele sunt pline inclusiv pentru luna iulie, însă facem programări în continuare şi dacă renunţă cineva îi contactăm pe următorii pacienţi aflaţi pe listă”, explică angajaţii laboratorului.

Listele de așteptare pentru testările Computer Tomograf (CT) sunt de două-trei luni.

Sumele alocate în 2016 pentru investigațiile paraclinice de imaginistică (CT și RMN) au fost de 1.131.185 lei, a explicat purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud, Oana Bodor.

„Bugetul alocat pentru primul trimestru al anului 2017 acestor investigaţii este de 301.780 lei, urmând ca pentru următoarele trimestre Comisia mixtă (constituită din reprezentanţii CAS – DSP – medici specialişti) să stabilească procentul din buget alocat pentru fiecare tip de servicii medicale paraclinice”, a menționat Oana Bodor.

Laboratoarele de imagistică medicală pot realiza, în fiecare lună, mai puțin de 200 de astfel de analize din sumele asigurate de CAS Bistrița-Năsăud.

Bistrițenii, care nu vor să aștepte, trebuie să plătească aceste analize. O testare cu computerul tomograf costă 190 de lei, în timp ce o analiză cu rezonanță magnetică depășește suma de 500 de lei.

Listele de așteptare pentru RMN gratuit, până în decembrie la Spitalul Județean Reșița

De ce se grăbește Putin să elibereze Kurskul? Principalele câștiguri ale Ucrainei în ofensiva din Rusia și efectele lor, explicate de un analist militar
Recomandări
De ce se grăbește Putin să elibereze Kurskul? Principalele câștiguri ale Ucrainei în ofensiva din Rusia și efectele lor, explicate de un analist militar

Spitalul Județean Reșița este singurul din județul Caraș-Severin care are aparat RMN. Din acest motiv, listele de așteptare pentru investigațiile imagistice gratuite se întind până în luna decembrie 2017. Motivul: sumele prea mici acordate de Casa de Sănătate.

În aceste condiții, bolnavii din Caraș-Severin, care au trebuie să facă un examen RMN, sunt puși în situația de a aștepta luni de zile pentru a beneficia de o astfel de analiză.

Există liste de așteptare pentru investigații gratuite la RMN până în luna decembrie 2017. Pentru o tomografie, programările sunt făcute deja până în luna aprilie, a explicat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Reşiţa, Violeta Florea.

Chiar și cei care vor să plătească pentru aceste analize trebuie să aștepte.

„Nu ştiu care este numărul persoanelor aflate pe listele de aşteptare. Ce pot să vă spun este că pentru RMN, listele de aşteptare sunt până în decembrie, cu bilete de trimitere, decontate de casa de asigurări. La nivelul fondurilor de acum, asta înseamnă doi pacienţi pe zi. Pentru atâţia bolnavi sunt fonduri de la casa de sănătate pe zi. Contra cost listele de aşteptare sunt până în aprilie. La cele două aparate CT (n.r. computer tomograf), cu bilet de trimitere, programările sunt până la nivelul lunii iunie şi contra cost până în luna aprilie”, a menționat Violeta Florea.

Cei care nu vor să aștepte trebuie să plătească

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Reşiţa a explicat că în unitatea medicală se află singurul RMN din judeţ. Mai există un aparat CT la spitalul din Caransebeş şi unul la spitalul din Moldova Nouă, achiziţionat cu bani europeni, dar care nu poate nefolosit, pentru că nu sunt medici.

„Bolnavii sunt nemulţumiţi, dar nu avem ce face, asta e situaţia. Avem un singur RMN şi două CT-uri, din care unul e foarte vechi, din 2001, celălalt din 2013. Avem opt medici radiologi, dar pentru RMN doar doi au competenţă, pentru CT sunt patru şi restul fac ecografii şi radiologii. Moldova Nouă are un computer tomograf de câţiva ani, pe care nu-l utilizează din lipsă medici. Deci, el este acolo şi stă. Este obţinut pe fonduri europene şi nu merge mutat, este păcat să stea în loc”, a afirmat Violeta Florea.

La Spitalul Județean Reșița, o investigație RMN costă aproape 700 de lei un segment, în timp ce o analiză CT ajunge la 350 de lei.

„La nivelul judeţului Caraş-Severin, cam pe toate segmentele de activitate medicală banii sunt cam puţini, avem dificultăţi în contractele cu casa judeţeană de asigurări de sănătate. Fondurile la nivelul judeţului Caraş-Severin sunt insuficiente, probabil că şi în ţară e la fel situaţia, dar nu chiar aşa de gravă ca la noi”, a mai precizat Violeta Florea.

În fiecare an, aproape 25.000 de oameni sunt internați la Spitalul Județean Reșița.

Liste de aşteptare pentru RMN până la sfârşitul anului, la Craiova

La Spitalul Județean de Urgneță din Craiova, pacienții, care vor să facă investigații imagistice gratuite, trebuie să aștepte până la sfârșitul anului. Oamenii, care au nevoie de examen RMN, au aflat că s-au făcut deja programări până la 31 decembrie.

Conducerea unităţii medicale afirmă că valoarea de contract pe care Spitalul o are cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru investigaţii de înaltă performanţă este mult prea mică.

„În momentul de faţă avem 1.500 de pacienţi pe listele de aşteptare. I-am programat câte doi-trei pe zi, astfel încât şi doctorii să le poată prezenta rezultatele. Problema este că dacă un pacient are de făcut RMN la bazin, dar şi la picior, înseamnă două segmente şi atunci înseamnă bani mai mulţi cheltuiţi. Atunci, cei 1.500 de pacienţi se transformă în 2.500 de segmente. Iar noi avem un miliard lei vechi pe lună (o sută mii lei – nr.r). Dacă rămâne aceeaşi sumă, lista de aşteptare se întinde după 31 decembrie”, a declarat managerul Spitalului Judeţean din Craiova, Bogdan Fănuţă.

La Sibiu se așteaptă maximum trei săptămâni pentru RMN

Bolnavii, care au nevoie de o examinare RMN, pot aștepta maximum trei săptămâni. Potrivit Mediafax, Spitalul Clinic de Urgență Sibiu a externalizat aceste servicii. În cazuri de urgență, pacientul așteaptă între două și cinci zile.

Unitatea medicală dispune de două aparate computer tomograf, iar pacienții așteaptă rareori pentru o astfel de investigație.

„Pentru CT, cazurile urgente se rezolvă imediat. Pentru restul cazurilor, perioada de aşteptare este de maxim două zile, dar se întâmplă rar să nu se facă imediat. Avem două aparate, unul funcţionează de la 7 dimineaţa la 7 seara şi mai avem încă unul care funcţionează doar dimineaţa”, a declarat Decebal Todăriţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

Spitalul din Sibiu nu are, însă, un RMN propriu. Din acest motiv, investigațiile sunt realizate la un spital privat, cu care unitatea medicală de stat este în contract pentru aceste servicii.

„RMN nu avem, astfel că serviciile sunt externalizate. Pentru cazurile urgente, perioada de aşteptare este de la două la cinci zile, pentru că se lucrează doar în cinci zile pe săptămână, nu şi sâmbătă şi duminica. Pentru examinările care nu sunt considerate urgente, perioada de aşteptare este de la o săptămână la maximum trei săptămâni”, a mai declarat Decebal Todăriţă.

Cluj: Două luni de așteptare pentru un examen RMN

Perioada de aşteptare pentru investigaţii RMN la Spitalul Judeţean de Urgenţă  Cluj-Napoca este de maximun două luni. Unitate medicală are  două aparate de tip RMN, iar un al treilea a fost instalat și urmează să fie pus în funcțiune în următoarea perioadă.

„La SCJU avem trei RMN-uri, ultimul fiind instalat recent în urma unei investiţii de 900.000 de euro, şi va fi pus în funcţiune în perioada următoare. Acesta va înlocui un echipament vechi de 16 ani. La un număr mare de pacienţi şi suma lunară alocată de CJAS pentru investigaţii imagistice, se înregistrează liste de aşteptare. Aceste investigaţii complexe costă, vin pacienţi în urgenţă care au nevoie de RMN, iar banii se epuizează. Pentru pacienţii internaţi, durata de aşteptare pentru un RMN este de o săptămână, iar pentru cei care vin în ambulator şi sunt dependenţi de fondurile de la CJAS, durata de aşteptare este între o lună şi jumătate şi două luni. După ce va fi pus în funcţiune noul RMN, durata de aşteptare va scădea”, a declarat Flavia Topan, coordonator Comunicare şi Relaţii Publice al SCJU Cluj-Napoca.

Chiar și cei care sunt dispuși să plătească penru o investigație RMN trebuie să aștepte câteva zile.

De asemenea, timpii de aşteptare pentru pacienţii care au nevoie de examinări Computer Tomograf (CT) sunt asemănători celor de la RMN.

La Alba Iulia, pacienţii aşteaptă trei luni pentru un RMN

Bolnavii din Alba Iulia aşteaptă două – trei luni pentru investigaţii gratuite la RMN, în policlinica Spitalului Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia. În schimb, la Spitalul Municipal Sebeş se așteaptă două-trei săptămâni pentru investigații la computer tomograf.

„RMN-ul deserveşte nu doar ambulatoriul, ci şi spitalul şi pacienţii internaţi în spital, care nu trebuie să aştepte deloc în cazul în care se internează”, a spus directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia, radiologul Dan Crainic.

Potrivit radiologului, programările la RMN se fac în ordinea venirii pacienţilor, în funcție de fondurile alocate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

La Spitalul din Alba Iulia nu sunt însă liste de așteptare pentru investigații la tomograf. În schimb, la Spitalul Municipal Sebeş, pentru aceeași examinare, pacienţii aşteaptă între două şi trei săptămâni, până când le vine rândul.

„Pacienţii care se internează în spital pot efectua investigaţiile medicale în ziua în care vin”, a declarat managerul Spitalului Municipal Sebeş, Anca Franchini.

Pacienţii au și varianta de a plăti pentru investigațiile medicale. În această situație, analizele se fac în ziua în care oamenii se prezintă la ambulatoriu

Listă mai scurtă la Iaşi

La Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi programările pentru un CT sunt făcute până în luna aprilie, iar cine are nevoie de un RMN se poate programa spre finalul lunii mai.

Cei care vor să aibă analiza RMN mai repede trebuie să plătească. Un RMN costă în jur de 400 de lei fără substanţă de contrast şi 500 cu substanţă de contrast. O investigaţie CT costă 100 de lei.

Pacienţii internaţi la Spitalul de Neurochirurgie, care au nevoie de astfel de investigaţii intră pe regim de urgenţă, adică nu aşteaptă să le vină rândul pe listă.

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Gestul făcut de George Burcea, după ce s-au încheiat toate procesele cu Andreea Bălan și s-au întâlnit la serbarea fiicei lor, Ella. Cum s-au fotografiat și ce a urmat după eveniment
Viva.ro
Gestul făcut de George Burcea, după ce s-au încheiat toate procesele cu Andreea Bălan și s-au întâlnit la serbarea fiicei lor, Ella. Cum s-au fotografiat și ce a urmat după eveniment
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Libertateapentrufemei.ro
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Zodiile care vor avea un weekend de nota 10. Patru nativi vor avea cel mai mare noroc
FANATIK.RO
Zodiile care vor avea un weekend de nota 10. Patru nativi vor avea cel mai mare noroc
Radu Vâlcan, mesaj de dragoste pentru soția lui, Adela Popescu. Ce i-a transmis prezentatorul TV: "Eu înnebunesc aici..." FOTO
Elle.ro
Radu Vâlcan, mesaj de dragoste pentru soția lui, Adela Popescu. Ce i-a transmis prezentatorul TV: "Eu înnebunesc aici..." FOTO
O celebră prezentatoare TV a murit la doar 28 de ani. Colegii Anei au anunțat decesul ei într-o transmisiune live emoționantă
Unica.ro
O celebră prezentatoare TV a murit la doar 28 de ani. Colegii Anei au anunțat decesul ei într-o transmisiune live emoționantă
EXPERIMENT: drumul de 6 km din Bucureşti care a ajuns să dureze 2 ore, de Sărbători
Observatornews.ro
EXPERIMENT: drumul de 6 km din Bucureşti care a ajuns să dureze 2 ore, de Sărbători
Horoscop 20 decembrie 2024. Racii vor duce la bun sfârșit anumite inițiative foarte curajoase, cu condiția să fie atenți și la dorințele celorlalți
HOROSCOP
Horoscop 20 decembrie 2024. Racii vor duce la bun sfârșit anumite inițiative foarte curajoase, cu condiția să fie atenți și la dorințele celorlalți

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI