Potrivit acestora „sute” de pacienți au trecut și trec pragul Direcției în ultima perioadă pentru a lămuri procurorii cu privire la eventuale servicii decontate corect sau nelegal de cele două instituții și care a fost natura serviciilor decontate.

În acest context, spun sursele Libertatea.ro, „ancheta în dosar nu bate pasul pe loc, ci, din contră, se ramifică și se adâncește” în contextul în care „în prezent în dosar există aproape 70 de inculpați, cu tot cu societăți, de la 14 câți au existat inițial”.

Acestea exemplifică și arată că doar două dintre societățile inculpate în dosar pentru presupuse decontări ilegale aveau, însumat, peste 300 de pacienți.

Procurorii DNA au întocmit listele cu toți acești oameni iar acum îi cheamă la audieri pentru a se lămuri în ce condiții au primit asistență medicală la domiciliu și să-i întrebe dacă știu cum s-au făcut decontările.

Sursele citate nu au oferit alte lămuriri explicând că în cauză s-ar fi depus noi denunțuri.

Denunțul lui Sergiu Costache

În luna noiembrie 2017 alte 19 persoane au fost puse sub acuzare în acest dosar după denunțul de 100 de pagini depus de fostul şef al Direcţiei Generale de Monitorizare Antifraudă din CNAS, Alin Sergiu Costache.

Bărbatul a fost arestat preventiv alături de fostul șef, Marian Burcea și alte persoane ridicate în primul val de procurorii DNA.

Acesta s-ar fi spovedit procurorilor anticorpție că sume mari de bani din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) ar fi fost dirijate către plata măririlor salariale ale personalului medical din spitale, și asta încă din anul 2015.

Foștii șefi ai Caselor, sub lupa DNA

Noi denunțuri înregistrate și fructificate de anchetatorii DNA arată cum foști șefi ce s-au succedat pe rând la șefia CNAS și CASMB cereau bani prin funcționarii din subordine de la firmele care aplicau pentru deconturi.

„Astfel, în perioada 2010-2015, o parte dintre persoanele care au ocupat funcțiile de președinte la CNAS, CASMB și la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Ilfov, respectiv (…),(…), (…), Bara Lucian-Vasile, (…), în mod direct, dar și prin intermediul altor persoane, respectiv (…),(…),(…), „(…)” au pretins foloase materiale, cu titlu de mită, pentru a beneficia de protecție în relațiile contractuale cu CNAS şi CASMB”, se arată în documentul procurorilor transmis Libertatea.ro.

Sumele de bani pretinse, notează anchetatorii, „au fost cuantificate în forma unui procent de 10-20% din decontările lunare ale S.C. (…) S.R.L. din bugetul asigurărilor sociale de sănătate, adică circa 10-20% din suma de 300.000 lei/lună, respectiv 30.000 – 60.000 de lei/lună”.

„Sistemul așa funcționează…”

„În schimbul foloaselor pretinse, funcționarii în cauză au promis protecție în următoarele forme: posibilitatea de a raporta un număr cât mai mare de pacienți, inclusiv pacienți fictivi, fără a fi depistată sau sancționată de autoritățile în domeniu, soluționarea favorabilă a eventualelor reclamații, posibilitatea de a beneficia preferențial de decontările de fonduri, prin furnizarea momentului optim de a depune dosarele pacienților pentru decontare în zilele în care existau fonduri disponibile”, se mai nota în referatul cu propunerea arestării a unei noi tranșe de inculpați din dosar.

„În discuțiile de persuadare a (…), în vederea constrângerii acesteia să dea sumele de bani pretinse, funcționarii din cadrul CNAS și CASMB, precum și intermediarii acestora au susținut că sistemul așa funcționează, că firma (…) SRL va fi scoasă de pe piață dacă nu va da parandărătul, că așa procedează toate celelalte firme care activează în domeniul acordării îngrijirilor medicale la domiciliu, că funcțiile de conducere ocupate de cei care au pretins foloasele au fost obținute în schimbul unor sume mari de bani ori bunuri imobile cu valoare mare, iar cei în cauză trebuiau să își recupereze investiția”, mai arătau procurorii.

Citește și Șofer împușcat în cap de un polițist, la Vaslui. Bărbatul a decedat, iar polițistul, cercetat pentru ucidere din culpă/ FOTO

Urmărește-ne pe Google News