Încheierea acestui acord, negociat prin medierea Qatarului, Egiptului și Statelor Unite, a fost anunțată de o sursă apropiată negocierilor înainte de a fi confirmată de un oficial american și de președintele ales al SUA, Donald Trump, care a anunțat „un acord privind ostaticii în Orientul Mijlociu”.
La Deir el-Balah, în centrul micului teritoriu, sute de persoane și-au exprimat rapid bucuria în fața spitalului Al-Aqsa, unde au murit atât de mulți oameni de la începutul războiului, dansând, fluturând steaguri palestiniene și făcând fotografii.
Mai multe adunări spontane au avut loc și în alte localități, înainte ca biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu să anunțe că mai sunt puncte de stabilit, precizând totodată că speră să încheie negocierile în cursul nopții.
Armistițiul a fost în cele din urmă confirmat de prim-ministrul Qatarului, Mohammed ben Abdelrahmane Al-Thani, și urmează să intre în vigoare duminică.
În prima etapă, care ar trebui să dureze 42 de zile, 33 de ostatici răpiți în atacul Hamas care a declanșat războiul vor fi eliberați, a adăugat el.
La Deir el-Balah, un bărbat și un jurnalist care poartă o vestă antiglonț sunt ridicați pe umerii mulțimii pentru un interviu deasupra palestinienilor care jubilează.
La sosirea unei ambulanțe, „Allahu Akbar” („Dumnezeu este cel mai mare”) izbucnește din rândul bărbaților și femeilor zâmbitori.
„Am pierdut atât de mulți oameni, am pierdut totul”
Copiii mici, unii dintre ei aparent pierduți în toată agitația, sunt și ei prezenți la spectacol, rătăcind printre adulți.
Un grup de băieți, în jur de zece ani, cântă un cântec popular de rezistență, imediat filmat de o ma multe telefoane mobile.
Contactată telefonic în tabăra Nousseirat din centrul Fâșiei Gaza, Randa Samih, o persoană strămutată din orașul Gaza, se luptă să-și stăpânească emoția.
„Nu-mi vine să cred că acest coșmar, care durează de peste un an, începe să se încheie”, spune palestinianca în vârstă de 45 de ani. „Am pierdut atât de mulți oameni, am pierdut totul”.
„Avem nevoie de multă odihnă. De îndată ce începe armistițiul, voi merge la cimitir pentru a-mi vizita fratele și mai multe rude”, adaugă ea.
„I-am îngropat în cimitirul Deir el-Balah fără un mormânt adecvat. Vom construi noi morminte și le vom inscripționa numele pe ele”, spune ea.
Abdelkarim, un locuitor din Gaza în vârstă de 27 de ani, spune că simte „bucurie în ciuda a tot ceea ce am pierdut”.
„Ne vom întoarce la viață. Nu-mi vine să cred că în sfârșit îmi voi revedea soția și cei doi copii care au plecat în sud în urmă cu mai bine de un an”, a adăugat el, spunând că speră «că persoanelor strămutate li se va permite în curând să se întoarcă».
În Khan Younès, în sudul Fâșiei Gaza, s-au adunat, de asemenea, sute de persoane, care cântau în sunetul tobelor, potrivit unui fotograf AFP.