La Catedrala din Iași, Papa Francisc a binecuvântat credincioșii, apoi a plecat cu papamobilul spre Palatul Culturii, salutând pe drum mulțimea care l-a ovaționat. În discursul rostit în fața pelerinilor, Suveranul Pontif a citat din poezia „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”, scrisă de Mihai Eminescu.
Duminică este ultima zi a vizitei Papei Francisc în România. Suveranul Pontif va ajunge la Blaj, unde va avea loc Liturghia de Beatificare a celor șapte Episcopi greco-catolici martiri în timpul regimului comunist din România.
Urmăriți imagini cu Papa Francisc la Iași
UPDATE 19:15: Papa Francisc a încheiat vizita la Iași și a urcat în avionul care îl duce îl va duce la București.
UPDATE 19:00: Papa Francisc a părăsit Palatul Culturii din Iași în papamobil, salutând din nou mulțimea de pelerini care i-a ascultat discursul. După câteva momente, Suveranul Pontif a coborât din papamobil și s-a urcat în Dacia Logan.
UPDATE 18:30: În discursul pe care l-a ținut pe scena din Iași, Papa Francisc a citat din Mihai Eminescu.
”Sunt rădăcinile noastre: conştiinţa că aparţinem unii altora, că viaţa fiecăruia este ancorată în viaţa celorlalţi. „Tinerii înfloresc când se simt iubiţi”, spunea Eduard. Toţi înflorim când ne simţim iubiţi. Pentru că iubirea prinde rădăcini şi ne cheamă să ne înfigem aceste rădăcini în viaţa celorlalţi. Aşa cum ne spun acele frumoase cuvinte ale poetului vostru naţional, care îi dorea dulcii sale Românii: „fiii tăi trăiască numai în frăţie ca a nopţii stele” (M. EMINESCU, „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”). Noi aparţinem unii altora, iar fericirea noastră personală se realizează făcându-i fericiţi pe ceilalţi. Toate celelalte sunt poveşti. Pentru a merge împreună acolo unde eşti, să nu uiţi de ceea ce ai învăţat în familie. Acest lucru mi-a amintit de profeţia unui sfânt eremit al acestor ţinuturi. Într-o zi călugărul Galaction Ilie de la Mânăstirea Sihăstria, mergând cu oile la munte, s-a întâlnit cu un eremit sfânt pe care-l cunoştea şi îl întrebă: „Spune-mi, părinte, când va fi sfârşitul lumii?”. Şi venerabilul eremit, suspinând din inima sa, spuse: „Părinte Galaction, ştii când va fi sfârşitul lumii? Când nu va mai fi cărare de la vecin la vecin! Adică, atunci când nu va mai fi dragoste şi înţelegere creştinească între fraţi, între rude, între creştini şi între popoare! Atunci când nu se vor mai iubi oamenii deloc, cu adevărat, va fi sfârşitul lumii. Căci fără iubire şi fără Dumnezeu nu pot să mai trăiască oamenii pe pământ!”, a fost o parte din mesajul suveranului pontif.
UPDATE 18:15: Papa Francisc se adresează celor aproape 150.000 de pelerini aflați în fața Palatului Culturii din Iași. „Papa se simte acasă printre voi. Vă mulțumesc pentru călduroasa voastră primire. Să ne rugăm pentru copii”, a spus Suveranul Pontif.
UPDATE 18:00: Pe scena din Iași, Papa Francisc a ascultat mărturiile unui tânăr ieșean, Eduard, student la informatică şi a familiei Bălan formată din 28 de membri, parte a trei generaţii, ai cărei membri trăiesc în România şi în alte patru ţări.
O femeie din comuna ieşeană Şipote, mamă a 11 copii plecaţi fiecare în altă localitate sau colţ de lume, i-a povestit Papei Francisc despre ce înseamnă bucuriile unei familii numeroase, dar mai ales despre durerea despărţirii de cei dragi.
UPDATE 17:40: După zece minute în care s-a plimbat cu papamobilul printre pelerini, a făcut cub mâna, i-a salutat și le-a zâmbit, Papa Francisc a ajuns lângă scena amplasată în piața din fața Palatului Culturii.
Când a coborât din mașină, suveranul pontif a fost întâmpinat de patru copii îmbrăcați în costume populare. Aceștia i-au oferit flori, iar apoi papa i-a luat de mână și s-a îndreptat alături de ei spre scenă.
În tot timpul petrecut în piață, suveranul pontif a fost ovaționat de mulțimea care l-a aplaudat și a scandat ”Vivat Papa”.
UPDATE 17:30: După minutele petrecute în Catedrala Sfânta Fecioară Maria din Iași, suveranul pontif a urcat în papamobilul ISUZU, același pe care l-a folosit și la BUcurești, și a plecat spre Palatul Culturii unde este așteptat de peste 100.000 de pelerini.
UPDATE 17:20: După ce a binecuvântat oamenii din catedrală, Papa Francisc a aprins două lumânări și apoi le-a adresat celor prezenți un mesaj și i-a invitat să se roage împreună la Sfânta Maria.
În mesajul său dinainte de rugăciune, Papa Francisc le-a mulțumit însoțitorilor persoanelor bolnave și vârstnice pentru că au grijă de aceștia și bolnavilor pentru că ”îndură boala”.
După rugăciunea spusă într-un glas de suveranul pontif și cei 800 de credincioși din catedrală, Papa Francisc le-a spus acestora: ”Vă rog frumos să nu uitați să vă rugați și pentru mine”.
UPDATE 17:10: Papa Francisc a ajuns la Catedrala Sfânta Fecioară Maria din Iași.
Acolo a fost întâmpinat de preoții catolici din Iași, iar la sosire a primit cadou o cruce pe care a sărutat-o și apoi a folosit-o pentru a binecuvânta mulțimea din fața bisericii.
După ce a intrat în lăcașul de cult, suveranul pontif s-a întâlnit cu cei 800 de bătrâni și bolnavi care urmează să primească binecuvântarea lui.
Papa a dat mâna și i-a sărutat pe mai mulți dintre credincioșii care l-au așteptat în catedrală. A luat copii în brațe și le-a oferit binecuvântarea sa.
Suveranul pontif s-a plimbat printre bolnavii care sunt imobilizați în scaune cu rotile și le-a permis acestora să-l atingă, să-i sărute mâna, dar și el i-a sărutat pe cap și a încercat să se apropie de cât mai mulți dintre aceștia.
UPDATE 16:20: Papa Francisc a aterizat pe aeroportul din Iași.
Suveranul pontif a urcat în Dacia Logan albastră cu care s-a plimbat, vineri, pe străzile din București, și se îndreaptă în acest moment spre centrul Iașiului.
Papa Francisc merge spre Catedrala Sfânta Fecioară Maria din Iași unde se va întâlni cu 800 de bolnavi și bătrâni care îl aștepată acolo.
UPDATE ora 16.00: A început procesiunea Sfintei Icoanei de la Cacica. Aceasta este dusă preoți spre scena amenajată din faţa Palatului Culturii, unde Papa Francisc va rosti o rugăciune special concepută pentru acest eveniment.
Icoana Maicii Domnului de la Cacica este copia unei dintre cele mai cunoscute icoane ale Fecioarei Maria din lumea catolică. Este vorba despre „Madona Neagră” (Czarna Madonna) de la Czestochowa (Polonia). Până în prezent, a fost văzută de mii de pelerini din ţară şi din străinătate, în sanctuarul internaţional de la Cacica, din inima Bucovinei.
UPDATE ora 15:45: Suveranul Pontif a decolat spre Iași în jurul orei 15:30 și va ajunge pe aeroport la ora 16:10. La ora 16:00, la Iași va începe procesiunea cu icoana Sfintei Maria de la Cacica. Suveranul Pontif va primi o copie a icoanei din partea Episcopiei, iar din partea Primăriei din Iași, va primi un mozaic cu Palatul de Cultură.
UPDATE 15:00: Papa Francisc este așteptat la Palatul Culturii de zeci de mii de pelerini.
Ei nu s-au lăsat descurajați de ploaia torențiala și grindină și, înfășurați în pelerinele de ploaie pe care le-au primit în „sacul pelerinului”, au rămas în spațiile special amenajate din fața scenei și de-a lungul străzii pe care va trece Papa Francisc în papamobil.
Mulțimea entuziasmată de pelerini a scandat la un moment dat „vivat papa”.
Pelerinii au început să vină iar pe toate străzi sunt voluntari care îi direcționează către zonele la care au bilet. Fiecare zona are un filtru de securitate, iar accesul se va face începând cu ora 11.00.
Noaptea trecută pregătirile erau în toi, organizatorii au făcut probe tehnice și au montat steaguri, în timp ce Jandarmeria instala gardurile de delimitare.
Pelerinii sosiți la Iași pentru a-l vedea pe Papa Francisc sunt veniți din județul și sunt bătrâni, tineri și copii. Cei mai în vârstă au venit pregătiți cu scaune.
De la Şumuleu Ciuc, Papa Francisc va pleca la Iaşi, unde va ajunge după ora 17,00, şi va vizita Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”.
Aici se va întâlni cu aproximativ 800 de bolnavi şi de persoane în vârstă.
După această întrevedere, se va deplasa cu papamobilul spre Piaţa Palatului Culturii pentru a participa la „Întâlnirea mariană cu tinerii şi familiile”.
Papa Francisc va susţine un discurs pe scena amplasată în Piaţa Palatului Culturii special pentru acest eveniment.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro