Printre cei mutați se numără solicitanți de azil, precum și familii și copii care se află deja într-o situație precară și vulnerabilă, a declarat colectivul „Le Revers de la Médaille” (Reversul medaliei, n.r), care reprezintă 90 de asociații, într-un raport publicat luni.

De asemenea, poliția a luat măsuri drastice împotriva lucrătorilor sexuali și a dependenților de droguri, îndepărtându-i de rețelele lor obișnuite în care ar putea primi asistență medicală și sprijin vital, a adăugat sursa citată. „Regiunea Île-de-France a fost golită de unele dintre persoanele pe care puterea le consideră indezirabile”, a concluzionat raportul.

Colectivul a afirmat că expulzările și dezmembrarea taberelor de corturi din oraș și din împrejurimi s-au intensificat începând cu luna aprilie a anului trecut, iar 12.545 de persoane au fost mutate în ultimele 13 luni.

Paul Alauzy, coordonator pentru monitorizarea sănătății la Médecins du Monde, a acuzat autoritățile de „curățare socială” a populației celei mai precare din oraș pentru ca Parisul să „apară în cea mai măgulitoare lumină posibilă” pentru Jocurile Olimpice. El a declarat că oamenii sunt transportați cu autobuzele către centre regionale temporare înființate anul trecut ca o soluție pe termen scurt pentru rezolvarea problemei.

„Ei ascund mizeria sub preș”, a spus el. „Dacă aceasta ar fi fost cu adevărat o soluție demnă la această problemă, oamenii s-ar fi luptat pentru a se urca în autobuze. Dar nu o fac. Suntem în curs de a face viața imposibilă pentru acești oameni și pentru cei care îi susțin”.

Colectivul a declarat că este nevoie de cel puțin 20.000 de locuințe în toată Franța, inclusiv 7.000 în regiunea Île-de-France, pentru a oferi o soluție pe termen lung pentru persoanele fără adăpost. Primăria Parisului a venit cu un plan pentru a oferi 1.000 de locuri urgente, dar acesta nu a fost încă aprobat de prefect.

Raportul a calificat curățenia socială drept „hărțuirea, expulzarea și dispariția populațiilor catalogate de autoritățile publice ca fiind indezirabile din locurile unde se desfășoară Jocurile Olimpice”.

„Această curățenie se bazează pe o dublă abordare de dispersie pentru a evita crearea de așezări informale care ar fi prea vizibile și de îndepărtare din conurbația pariziană a acelor persoane care se află într-o situație foarte precară și care pot ocupa zilnic spațiul public”.

„Deși aceste politici publice sunt în vigoare de mai mulți ani, o serie de indicatori ne fac să credem că Jocurile Olimpice acționează ca un accelerator.”

Anne Hidalgo, primărița Parisului, a declarat că primăria a cerut guvernului, care este responsabil cu locuințele de urgență, să prezinte un plan credibil pentru a găzdui cele aproximativ 3.600 de persoane care trăiesc pe străzile capitalei „de ani de zile”. Anul trecut, ea a insistat că nimeni nu va fi obligat să părăsească orașul.

„Sunt supărată că acest lucru este impus orașului [autorității], deoarece nu este rolul sau responsabilitatea noastră și deja facem mai mult decât suntem obligați legal în găsirea de locuințe urgente pentru persoanele vulnerabile. În fiecare săptămână plasăm familii în case”, a declarat Hidalgo.

La o conferință de presă din aprilie, Pierre Rabadan, fost internațional francez de rugby, în prezent viceprimarul responsabil cu Jocurile Olimpice, a declarat că problema este numărul persoanelor fără adăpost care trăiesc pe străzile Parisului, nu Jocurile Olimpice. El a spus că cele 300 de persoane care riscă să fie mutate din zona centrală de securitate reprezintă mai puțin de 10% dintre cei care dorm pe străzile Parisului.

„Vă spun să nu vă indignați de faptul că oamenii sunt mutați din cauza Jocurilor Olimpice, indignați-vă de faptul că există 3.600 de persoane care dorm pe străzi. Cu siguranță ar trebui să fim capabili să găsim o soluție demnă pentru ei.”

Léa Filoche, viceprimarul responsabil cu solidaritatea, locuințele de urgență și protecția refugiaților, a declarat că nu este o problemă specifică Jocurilor Olimpice și a dat vina în mod ferm pe guvern.

„Locuințele de urgență sunt responsabilitatea statului”, a spus ea. „Discutăm de mai bine de un an cu reprezentanții guvernului despre cum să abordăm această problemă în timpul Jocurilor Olimpice”.

„Mai întâi au spus că vor veni cu 400 de locuri, apoi cu 200, iar acum a scăzut la 80. Am venit cu un plan pentru a crea 1.000 de locuri urgente; au revenit la noi și au spus că nu au bani”.

„Facem tot ce putem, dar sistemul este saturat.”

 
 

Urmărește-ne pe Google News