Cazul “traficantii de capsunari” ia amploare. Mii de romani care au lucrat in Spania si au fost rechemati la munca reclama disparitia contractelor nominale trimise de angajatorii iberici.
In plangerile inregistrate atat la Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca, cat si la DMS, fostii muncitori romani pe plantatiile spaniole sustin ca li se percep sume cuprinse intre 300 si 500 de euro pentru a intra in posesia contractului, desi acesta este trimis gratuit. De cele mai multe ori insa documentul nu ajunge la ei, acesta fiind falsificat si utilizat pentru a trimite alte persoane la munca in Spania.
“Numarul reclamatiilor e ingrijorator. Mai ingrijorator este insa faptul ca, in cazul in care aceste reclamatii se dovedesc reale, atunci imigratia ilegala si prejudicierea lucratorilor romani ar fi favorizate chiar de cei responsabili in a lua masuri de prevenire si combatere a acestui fenomen”, a declarat, pentru Mediafax, secretarul de stat Daniela Andreescu, seful Departamentului pentru Munca in Strainatate.
“Un muncitor roman care a lucrat in trecut la angajatorul spaniol are sansa sa obtina un nou contract daca angajatorul a fost multumit de prestatia sa. Numai ca acele contracte, in loc sa ajunga la Ambasada Spaniei si apoi la Oficiu, pentru ca noi sa le transmitem gratuit catre beneficiari, ajung la diferite persoane care, in loc sa le inmaneze, le percep intre 300 si 500 de euro doar asa, ca sa-l „rezolve” pe om. Iar ca sa va dati seama de proportiile acestei escrocherii, numai anul trecut am inregistrat la Oficiu peste 1.700 de astfel de plangeri din partea oamenilor”, au declarat surse din cadrul OMFM.
Situatia a aparut inca din 2004, cand Sectia Consulara a Ambasadei Spaniei la Bucuresti a modificat unilateral procedura de obtinere a vizei de munca.
“Lipsa de transparenta, control si gestiune a modului si conditiilor in care se obtin contracte nominale de catre lucratorii romani pentru a munci in Spania, aparitia intermediarilor, unii chiar fosti angajati ai OMFM, creeaza mari prejudicii muncitorilor romani si angajatorilor spanioli” a mai spus Daniela Andreescu.
Plangerile muncitorilor romani au fost preluate si de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a deschis o ancheta in acest caz.
Procurorii au declansat cercetari cu privire la Dorina Presura (fosta angajata a OMFM), Alina Iancu (angajata a Consulatului spaniol), Raluca Avramescu si Iuliana Cristina Stamate, care “cu acordul si stiinta personalului consular, ar fi sters cu pasta corectoare numele persoanei selectionate prin Oficiu si ar fi recompletat spatiul ramas gol cu numele uneia dintre persoanele care a acceptat sa plateasca pentru obtinerea contractului”, au informat surse judiciare.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!