UPDATE ora 10.30: Aproximativ 120.000 persoane au intrat în ţară în ultimele 24 de ore, cele mai multe, prin punctele vamale din vestul ţării, a anunțat, duminică dimineață, Poliţia de Frontieră, printr-un comunicat.
„În ultimele 24 de ore, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalităţile de control aproximativ 168.300 de persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 48.500 de mijloace de transport. Pe sensul de intrare au fost aproximativ 120.000 de persoane cu 33.000 de mijloace de transport, iar pe cel de ieşire, 48.300 de persoane cu 15.500 de mijloace de transport”, potrivit aceleași surse.
Cele mai tranzitate frontiere au fost:
- Frontiera cu Ungaria – aproximativ 92.700 de persoane şi 32.400 de mijloace de transport
- Frontiera aeriană – aproximativ 43.000 de persoane
- Frontiera cu Moldova – aproximativ 12.000 de persoane şi 4.500 de mijloace de transport.
„Comparativ cu o zi din luna noiembrie, când prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalităţile de control, în medie, aproximativ 90.000 persoane, cu peste 32.000 de mijloace de transport, se constată o creştere de peste 80% a traficului de persoane. În aceeaşi medie zilnică din luna noiembrie, pe sensul de intrare au fost aproximativ 50.000 de persoane cu 17.000 de mijloace de transport, constatându-se astfel că în ultimele 24 de ore a fost înregistrată o creştere a traficului de persoane pe acest sens de 140%. Comparând aceleaşi perioade, la frontiera cu Ungaria, numărul persoanelor care s-au prezentat la intrarea în ţară (aproximativ 45.000) s-a triplat”, precizează poliţiştii de frontieră.
Poliția de frontieră recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor deschise traficului internaţional, astfel încât să fie evitată apariţia suprasolicitărilor în unele dintre vămi:
- pe raza jud. Arad: P.T.F. Nădlac – Nagylak, P.T.F. Nădlac II – Csanadpalota, P.T.F. Turnu – Batonnya, P.T.F. Vărşand – Gyula,
- pe raza jud. Bihor: P.T.F. Salonta – Mehkerek, P.T.F. Borş – Artand, P.T.F. Borş II – Nagykzreky, P.T.F. Valea lui Mihai – Nyirabrany, PTF Sacuieni
- pe raza jud. Satu Mare: P.T.F. Urziceni – Vallaj şi P.T.F. Petea – Csengersima
- pe raza jud. Timis: P.T.F. Cenad.
În aplicația de pe site-ul Poliției de Frontieră din România care înregistrează timpii de așteptare la graniță, toate vămile din vest, cu Ungaria, sunt prezentate cu roșu, ceea ce înseamnă trafic extrem de intens și timpi foarte mari de așteptare.
La Nădlac II se așteaptă 5 ore, potrivit aplicației, chiar dacă sunt deschise 8 artere și 4 stații mobile. E un număr mare de mașini prezente la verificările de frontieră pe sensul de intrare și timpii mari de așteptare sunt și din cauza triajului epidemiologic prin care pasagerii vehiculelor trebuie să treacă.
La Vama Petea, unde sunt doar 6 artere și o stație mobilă, se așteaptă 6 ore, în timp ce la Cenad, Borș și Borș II se așteaptă maxim două ore.
Autoritățile maghiare au transmis, pe site-ul Poliției, sâmbătă, că „timpii de așteptare la aproape toate punctele de trecere a frontierei din secțiunea de frontieră de est au crescut în mod dinamic astăzi, probabil din cauza lucrătorilor migranți străini care se întorc acasă din Europa de Vest”.
Având în vedere administrarea epidemiologică mai strictă și numărul mare de călători, trecerea la toate punctele de trecere a frontierei din tronsonul de frontieră maghiar-român durează mai mult decât de obicei.
Poliția maghiară:
Sursa citată a mai transmis că polițiștii aflați în serviciu la punctele de trecere a frontierei depun toate eforturile pentru a asigura trecerea continuă. Astfel, toate punctele de trecere a frontierei maghiaro-române au funcționat la capacitate maximă.
„Dacă vrei să mergi în România – și poți -, te rog să amâni plecarea sau să stai undeva pe parcurs, pentru a evita așteptarea noaptea la graniță”, a mai scris Poliția Maghiară. Cozile în Ungaria la vămile Nădlac I și II sunt de peste 7 kilometri.