Cuprins:
14 morți și trei răniți într-o gară din Novi Sad
Tragedia a avut loc vineri,1 noiembrie, când acoperișul de-a lungul intrării în stație s-a prăbușit brusc. 14 oameni au murit și trei au fost grav răniți.
Poliția a folosit spray lacrimogen pentru a dispersa mulțimea, după ce protestatarii au spart ferestrele de la intrarea primăriei din secolul al XIX-lea din centrul orașului, unde au aruncat cu torțe și petarde, dar și noroi.
Protest de amploare în Serbia, poliția e pregătită de revoltă. „E o mare tristețe”
Anterior, protestatari mascați au aruncat ouă, sticle și cărămizi într-un birou al Partidului Progresist Sârb (SNS), aflat la guvernare.
„Oamenii sunt foarte supărați… este o mare tristețe”, a declarat Radomir Lazovic, un deputat parlamentar de opoziție care s-a alăturat protestului.
Mass protest in Novi Sad, days after railway station collapse killed 14. Demonstrators demanding resignations, arrests. #Serbia pic.twitter.com/N7E2jR3ZGA
— Boris Malagurski (@malagurski) November 5, 2024
Organizatorii mitingului au spus ulterior că protestatarii violenți aparțin unor grupuri al căror interes este destabilizarea.
„Oamenii au fost infiltrați, atacă poliția și nu-i arestează”, a declarat Marinika Tepic, deputat parlamentar al opoziției, postului privat de televiziune N1.
Protestatarii purtau pancarte pe care scria „Sângele este pe mâinile tale” și „Veți răspunde pentru asta” și scandau „Hoți” și „Arest (președintele Aleksandar) Vucic”.
Poliția, echipată complet pentru revoltă, a izolat și alte birouri de stat și municipale din centrul orașului.
Președintele Aleksandar Vucic amenință: „Cei care au luat parte la violență vor fi urmăriți penal”
Într-o postare pe profilul său de Instagram, președintele Aleksandar Vucic a spus: „Poliția este foarte reținută, dar să nu credeți că violența este permisă. Cei care au participat (la violență) vor fi… urmăriți penal”.
Politicienii, activiștii și grupurile de drepturi din Serbia acuză autoritățile loiale lui Vucic și partidului său SINS de corupție, legături cu crima organizată, nepotism și birocrație excesivă. Vucic și aliații săi neagă astfel de acuzații.
Luni, ministrul sârb al transporturilor, Goran Vesic, a demisionat din cauza incidentului.
Procurorii au declarat că au interogat până acum 48 de persoane, inclusiv pe Vesic, și că au adunat probe relevante pentru anchetă.