In total, 151 de scoli generale au fost inchise pentru totdeauna, iar 5.414 elevi vor face naveta.
Scoala generala din satul Rachitis, judetul Bacau, avea 9 elevi, de patru varste diferite, care invatau toti in aceeasi clasa. La scoala generala din satele Magherus si Biecfalau din judetul Covasna mai frecventau cursurile doar cinci elevi, de varste diferite. In toate cele 151 de scoli desfiintate, conditiile de invatamant erau necorespunzatoare, iar majoritatea cadrelor didactice erau necalificate. Cladirile care au functionat ca scoli erau foarte vechi, iar dotarea era cea de pe vremea lui Ion Creanga.
In multe dintre aceste localitati nu exista apa curenta, motiv pentru care nici nu se punea problema primirii unui aviz sanitar de functionare. Ceea ce era numit grup sanitar era, in cel mai bun caz, o latrina in spatele curtii, unde se facea curatenie cand era adusa apa de la cine stie ce put indepartat. In aceste conditii, rezultatele absolventilor de clasa a VIII-a la examenul de Capacitate au fost mai mult decat modeste.
De la 15 septembrie, 460 de posturi din aceste scoli au fost desfiintate, iar cadrele didactice calificate au fost repartizate acolo unde se vor duce si elevii „stramutati”. De exemplu, elevii si profesorii din scolile generale Milova si Odvos din Arad vor strabate zilnic peste 40 km, dus-intors, pana la scoala din comuna Conop. Copiii si dascalii din Cheia si Moeciu de Sus se vor urca in cele doua microbuze nou-noute si se vor deplasa pana in Moeciu de Jos, la peste 8 km departare de casa. In judetul Ilfov, cei 124 elevi de la scoala generala din Islaz se vor deplasa la Branesti, iar cei 70 elevi din Sitaru vor invata la scoala din Gradistea.
Pentru deplasarea elevilor si profesorilor la noile scoli, ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, „are” 150 de microbuze, de 16 si 22 de locuri, care vor strabate de doua ori pe zi peste 1.200 de km.

 
 

Urmărește-ne pe Google News