Concret, între ianuarie și noiembrie 2024, au fost descoperite cu 1.800 mai multe tone de gunoi abandonat față de 2023. Acestora li se adaugă 11.000 de tone de deșeuri colectate prin aport voluntar la centrele autorizate.
Costurile pentru ridicarea deșeurilor și gestionarea celor colectate voluntar au ajuns la 14 milioane de lei.
„Acțiunile noastre nu sunt doar măsuri administrative, ci și apeluri la responsabilitate, pentru că fiecare sac de gunoi lăsat la marginea străzii, fiecare ambalaj aruncat pe jos sau pe spațiul verde înseamnă că Timișoara se îndepărtează de imaginea unui oraș european, civilizat.
Găsim aruncate PET-uri, ambalaje, resturi alimentare și alte deșeuri pe stradă, în parcuri, în zonele de joacă, între blocuri, pe spațiile verzi, și toate acestea înseamnă costuri sociale și financiare uriașe”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.
Primăria Timișoara și-a intensificat măsurile pentru combaterea abandonului de deșeuri, instalând camere de supraveghere și închizând rampele ilegale.
Poliția Locală a aplicat amenzi de peste un milion de lei în 2024, majoritatea pentru abandon și incendierea gunoaielor.
„Este clar că doar printr-un efort comun, deșeurile pot ajunge la punctele autorizate. (..) Noi aplicăm măsuri care s-au dovedit eficiente precum instalarea de camere video, acționăm cu managerii de cartier pentru închiderea rampelor, aplicăm amenzi prin Poliția Locală, transformăm zone care ani de zile erau focare de infecții în zone verzi și vom intensifica măsurile în 2025, dar pentru un oraș curat este necesară și o implicare activă a ADID Timiș”, a mai spus viceprimarul Ruben Lațcău.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro