Mass-media locală a publicat fotografii cu stațiunile populare de la Marea Egee, înconjurate de dealuri în flăcări și păduri și terenuri agricole reduse la cenușă.

La Bodrum, în provincia Muğla, 80 de hectare au ars, în ciuda eforturilor de stingere a incendiilor de la sol și aerian. Flăcările au atins două hoteluri, forțând evacuarea a peste 4.000 de turiști și personal de către garda de coastă și nave de pescuit.

Doi turiști, într-o stațiune din apropiere de stațiunea Marmaris | Foto: Profimedia

Incendiile de vegetație sunt frecvente în Turcia în timpul verii, dar flăcările din ultimele două zile au atins un nivel excepțional. Datele adunate prin satelit de Serviciul de monitorizare a atmosferei Copernicus din UE arată că intensitatea căldurii incendiilor din țară a ajuns joi la aproximativ 20 de gigawați, de patru ori mai mare decât maximumul zilnic anterior.

„Aceste cifre sunt foarte mari comparativ cu ultimii 19 ani”, a declarat Mark Parrington, cercetător în cadrul Serviciului de monitorizare a atmosferei Copernicus din UE.

El a precizat că fumul generat de incendiile de lângă Antalya și Mersin se îndreaptă acum spre Cipru.

Imagine surprinsă cu o dronă arată amploarea dezastrului din Manavgat, aflat în apropiere de Antalya | Foto: Hepta

Locuitorii orașelor afectate le-au declarat reporterilor că nu au văzut niciodată așa ceva. Ibrahim Aydın, un fermier, a spus că și-a pierdut toate animalele și că aproape a fost ucis în timp ce lupta împotriva flăcărilor.

„Tot ce aveam a fost ars la pământ. Am pierdut miei și alte animale”, a spus el pentru Daily Sabah. „Nu este normal. A fost un iad”.

Pompierii duc o luptă dificilă cu flăcările care se extind rapid din cauza rafalelor de vânt | Foto: Hepta

În toată țara, pompierii s-au luptat cu peste 50 de incendii. Pe măsură ce s-au răspândit știrile, #PrayForTurkey a fost în tendințe pe Twitter, cu imagini ale dezastru și hărți care arată locațiile care se află sub flăcări.

Cel puțin patru persoane au decedat și alte câteva zeci au fost spitalizare.

Oficiali guvernamentali au speculat că incendiile ar putea fi generate de atacuri incendiare ale mișcării separatiste kurde PKK, dar nu au furnizat dovezi. Puține rapoarte interne au menționat schimbări climatice care sporesc pericolele de incendiu din Turcia și din alte părți.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Climatologii au prezis că Marea Mediterană va fi afectată puternic de creșterea temperaturilor și de schimbările de precipitații, determinate de emisiile umane. Potrivit ultimului raport al Grupului interguvernamental al ONU privind schimbările climatice, se preconizează că riscul de incendii ar crește în sudul Europei.

Organizația Meteorologică Mondială a postat pe Twitter că temperaturile extreme lovesc regiunea mediteraneană, cu prognoze care vor crește cu mult peste 40° Celsius în zonele interioare din Italia, Grecia, Tunisia și Turcia.

Incendii de vegetație au lovit deja sudul Greciei, forțând evacuarea satelor de lângă portul Patras. Incendii sunt raportate și în Bulgaria, și în Albania. De asemenea, au fost emise avertismente de temperatură ridicată în Macedonia de Nord, Albania, Bulgaria și părți din România și Serbia.

Urmărește-ne pe Google News