Primarul Oleksandr Senkevych a mai spus, într-o intervenție la televiziunea națională, că trupele ruse au folosit muniții cu dispersie în Mikolaiv. Acesta nu a oferit nicio dovadă în sprijinul afirmațiilor sale, deși a susținut că există „un număr mare de bombe cu dispersie împrăștiate în jurul orașului”.
Reuters notează că nu a putut verifica în mod independent afirmațiile primarului din Mikolaiev. Rusia a negat până acum că a folosit muniții cu dispersie sau că a vizat civili de când a invadat Ucraina, pe 24 februarie.
Bombele cu dispersie sunt alcătuite dintr-o carcasă cu găuri care explodează în aer, împrăștiind zeci sau chiar sute de bombe mai mici pe o arie largă.
Rusia nu este parte a convenției din 2008, care interzice munițiile cu dispersie, deși este obligată de prevederile dreptului internațional umanitar să nu folosească acest tip de armament. Dreptul internațional interzice, în mod special, atacurile derulate la întâmplare.
Un înalt oficial al Biroului Națiunilor Unite pentru drepturile omului a declarat miercuri că organizația a primit „informații plauzibile” potrivit cărora forțele ruse au folosit de cel puțin 24 de ori muniții cu dispersie în zonele populate din Ucraina și că biroul investighează, de asemenea, o presupusă utilizare a munițiilor cu dispersie de către Ucraina.
Marți, o clădire a administrației regionale din Mikolaiv a fost bombardată și distrusă de ruși, atacul soldându-se cu cel puțin 15 morți.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina