Valentin Neguleasa iese zilnic pe străzile pustii din Milano. Ajunge cam prin toate cartierele orașului, oriunde are pacienți. Și dacă străzile goale le poți vedea și la televizor, ceea ce-ți rămâne în nas este mirosul. „Tot orașul miroase a clor. Am fost pe teren și am văzut că în toate blocurile din zona de nord, în cartiere, se face dezinfectare cu clor 100%”, spune românul.

Supermarketurile
sunt aprovizionate bine, curierii circulă, dar ca o regulă, se încearcă pe
scară largă plata online și se lasă pachetele în fața ușii, fără să mai
deschizi ușa. Viața de dinainte e foarte departe de imaginea Milanoului de azi.

Nu se găsesc
măști, vată și alcool sanitar

Personalul medical suferă în aceste zile din cauza lipsei de echipamente sau substanțe dezinfectante.

„Nu mai găsim vată și alcool. Am fost la mai multe magazine să-mi iau alcool și nu am găsit în 3 supermarketuri. Am găsit într-unul mai mic doar vată. Mi-am luat apă și clor și îmi fac dezinfectant acasă. Raționalizează materialele sanitare, tind să le țină acolo pentru acel „în caz că”. Dar dacă se întâmplă contaminarea, deja e prea târziu și ai ținut măștile în sertar degeaba”, povestește bărbatul.

Medicii și asistenții din spitale trebuie singuri să aibă grijă unii de alții.

Ne luăm temperatura unii altora când intrăm în ture și dacă temperatura colegului meu e peste 37,5, îl trimit acasă.

Valentin, asistent Milano:

”Totul merge din rău în mai rău. Apar tot felul de situații ciudate în clinici. Organizarea este proastă. Iese corupția la lumină. Sunt anumite clinici unde din cauza lipsei materialelor sanitare, au procente foarte mari de infectare a personalului, între 13 și 30% rezultă pozitivi”, mai povestește Valentin.

Valentin Neguleasa este asistent medical la Milano de 15 ani

Spitalele sunt
depășite de afluxul de bolnavi

Nici pentru pacienți cu alte patologii viața nu e mai simplă.

„Aștepți la numărul verde pus la dispoziție atunci când ai o problemă și trei-patru ore. Oricum au prioritate femeile însărcinate. Dacă eu lucrez cu o persoană pozitivă și nu am febră, nu mi se face testul. Eu nu pot să știu dacă sunt agent patogen sănătos sau am imunitate. Încă nu se face o testare pe scară largă ca să aibă sub control asimptomaticii”, mai spune românul care lucrează de 15 ani ca asistent medical în Milano.

Spațiul expozițional din Milano va fi transformat în spital cu 600 de paturi pentru pacienții cu COVID-19 pentru că spitalele sunt depășite.

„Nu înțeleg de ce nu folosesc hoteluri, de ce nu țin acolo persoanele în carantină și îi trimit acasă. Unde din greșeală poate veni cineva la tine, se poate întâmpla o contaminare involuntară și acasă. Mi-aș dori ca România să învețe din experiența Italiei. Și să se organizeze spitalele. Să se separe, un spital să fie dedicat coronavirusului și celelalte să preia celelalte cazuri. Așa s-ar putea organiza”, consideră asistentul medical.

 
 

Urmărește-ne pe Google News