În timp ce americanii de toate vârstele sunt loviți de criza economică declanșată de pandemia de coronavirus, milenialii par a se afla în cel mai mare pericol.
Cu vârste cuprinse între 24 și 40 de ani, ei au o plasă de siguranţă financiară mult mai mică decât au avut generațiile anterioare la vârsta lor pentru a-i proteja de pierderi de locuri de muncă și incertitudini economice.
Milenialii sunt mai vulnerabili. Mai ales cei care și-au pierdut locurile de muncă, și-au pierdut veniturile și apoi nu au nicio plasă de siguranță pentru a reveni. Ei ar putea suferi cu adevărat în timpul acestei crize.
Ana Hernandez Kent, analist Federal Reserve Bank of St. Louis:
Din acest motiv, această generaţie e pe cale să fie devină prima generație care să nu-și depășească părinții din punct de vedere al statutului sau al venitului.
Mulţi mileniali se plâng că trebuie să se lupte pentru obţinerea unui loc de muncă mai bine plătit pentru a-şi achita împrumuturile făcute în timpul facultăţii sau pentru a cumpăra o casă.
Simt că generația mea nu a primit niciodată pauze. Când am absolvit liceul în 2008, a fost o recesiune. Acum, aici sunt, tocmai am început o familie și sunt practic într-o altă recesiune
Adam Tuthjill, 40 de ani, pescar comercial din SUA
Umbra lungă a crizei financiare din 2008
Recesiunea din 2008 a provocat asemenea efecte încât milenialii au devenit prima generaţie ale căror venituri şi averi au scăzut mult sub ceea ce se estimase.
Familia milenială a acumulat o avere netă medie de doar 23.200 de dolari până în 2016, cu 34% mai puțin decât se aștepta, și un venit mediu de 51.200 de dolari, cu 3% sub estimări, conform cercetătorilor de la Centrul Federativ pentru Stabilitatea Financiară a Gospodăriilor din St Louis Fed.
Cei fără facultate au suferit și mai mult. Venitul lor a fost cu 9% sub așteptări, iar averea lor a fost cu 44% mai mică.
Datele mai recente ale Rezervei Federale din 2019 arată că averea medie a milenialilor nu a ajuns niciodată la nivelul Generației X la aceeași vârstă, adică a celor născuţi în perioada 1961-1981. Şi aceasta chiar dacă veniturile lor au fost mai mari.
Care sunt cauzele
Unul dintre motivele pentru care averea milenialilor nu s-a ridicat la nivelul aşteptat este costul educaţiei.
Dacă în 1989 familiile tinere aveau, în medie, 1.415 de dolari datorii acumulate în perioada facultăţii, acum această sumă a crescut la 13.039 de dolari, potrivit unui calcul al Institutului Urban din datele Rezervei Federale.
Al doilea motiv ar fi costul ridicat de achiziţie a unei locuinţe.
Doar 43% din gospodăriile mileniale au deținut case în 2016, comparativ cu 51% din generația X la aceeași vârstă și 49% din Baby Boomers, potrivit unui studiu al Oficiului de Responsabilitate al Guvernului, publicat în decembrie.
Două vești bune
Milenialii au însă şi câţiva aşi în mânecă. Sunt mai educați decât generațiile anterioare și mai au timp să strângă averi.
Au noroc că sunt suficient de tineri pentru a-și dubla cu adevărat eforturile și pentru a încerca să recupereze pierderile financiare.
William Emmons, economist din St. Louis