UPDATE ora 18.10: Avocatul său a susținut că decizia inițială a reținerii, în timpul controlului pașapoartelor, a fost „o acțiune fără precedent pentru standardele grecești și cu încălcarea deciziilor judiciare grecești”, după „o cerere abuzivă din partea autorităților române”.

Acesta susține că reținerea lui Steinmetz a fost „ofensatoare pentru demnitatea și defăimătoare pentru reputația profesională” a omului de afaceri israelian și, totodată, „un abuz flagrant de procedură de către autoritățile române”.

Avocatul a mai spus că „mandatul emis de autoritățile române pentru extrădarea lui Beny Steinmetz a fost declarat nul de Interpol, Grecia, Italia și Cipru”.

UPDATE ora 17.45: Israelianul Beny Steinmetz a fost eliberat din arest, în așteptarea deciziei judecătorești privind mandatul de arestare emis de România, au declarat surse judiciare și din poliție, a relatat Reuters.

Informația a fost confirmată de surse judiciare de la București pentru Libertatea.

Magistrații au decis eliberarea pe cauțiune și Steinmetz este sub control judiciar, cu interdicția de a părăsi teritoriul Greciei.

***

Știrea inițială: „Persoana este reținută, urmând a fi prezentată în fața procurorului de pe lângă Curtea de Apel Atena”, au precizat sursele Libertatea.

Omul de afaceri israelian este dat în urmărire, fiind condamnat în dosarul „Ferma Băneasa”.

Acum, după ce a fost reținut, Beny Steinmetz va fi prezentat în fața procurorului de pe lângă Curtea de Apel Atena, potrivit acelorași surse.

În august 2023, el a fost reţinut în Cipru, în baza mandatului emis de autorităţile române. Atunci, el a fost eliberat din arest după o săptămână.

În noiembrie 2023, Beny Steinmetz a fost pus în libertate, după ce Curtea de Apel din Cipru a respins extrădarea în România. 

Acuzațiile din Dosarul Ferma Băneasa

În decembrie 2020, Beny Steinmetz a fost condamnat la cinci ani de închisoare în lipsă de Înalta Curte de Casație și Justiție din România în dosarul „Ferma Băneasa”. Un an și jumătate mai târziu, o instanță din Grecia a respins cererea de extrădare emisă de autoritățile române. 

În dosarul „Ferma Băneasa”, Steinmetz a fost acuzat de participare la un grup infracţional care a încercat să obţină în mod ilegal drepturi asupra unor terenuri în România. În același dosar, omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la 7 ani de detenţie, iar prințul Paul al României, la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. De asemenea, jurnalistul Dan Andronic a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. ÎCCJ i-a obligat pe cei condamnaţi la plata mai multor sume de bani.

Potrivit DNA, acuzaţiile reţinute în sarcina inculpaţilor vizează infracţiuni comise în perioada 2006 -2013 în diferite forme de participare (autorat, complicitate sau instigare), „în interesul obţinerii unor imobile de o valoare deosebită, între care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de Paul Philippe al României”.

Urmărește-ne pe Google News