Jared Isaacman, comandantul navetei spațiale „Crew Dragon”, a deschis trapa la ora 13.49, ora României, și s-a îndreptat spre spațiul cosmic. Este primul astronaut neprofesionist care a reușit această performanță.

O transmisiune live l-a arătat în timp ce orbitează Pământul de la o altitudine de aproximativ 730 de kilometri. În momentul în care trapa s-a deschis, Crew Dragon zbura cu o viteză de peste 25.000 km/ h.

După aproximativ zece minute, Isaacman a urcat înapoi în capsulă și inginera SpaceX Sarah Gillis s-a pregătit să iasă în spațiu. A părăsit capsula în jurul orei 14.06.

La 14.16, SpaceX a raportat în fluxul live: „Trapa închisă”.

Misiunea, denumită Polaris Dawn, este finanțată de chiar de Jared Isaacman, un miliardar din domeniul tehnologiei care a plătit și pentru un zbor cu SpaceX efectuat în urmă cu aproximativ trei ani.

Spre deosebire de plimbările spațiale anterioare din anii 1960, astronauții amatori SpaceX nu plutesc liber în spațiu legați cu ham, ci mai degrabă se sprijină de capsula spațială pe durata excursiei lor.

Cei 4 membri ai echipajului misiunii (Anna Menon, Kidd Poteet, Sarah Gillis, Jared Isaacman) au fost lansați în spațiu marți, de la Cape Canaveral din Florida (SUA).

În total, astronauții privați doresc să efectueze în jur de 40 de experimente, de exemplu asupra efectelor zborului și radiațiilor spațiale asupra sănătății umane.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 1

Orientarea în imponderabilitate este solicitantă, iar echipamentul trebuie, de asemenea, să compenseze fluctuațiile extreme de temperatură, să ofere oxigen și să protejeze împotriva radiațiilor din spațiu. Poate deveni un pericol pentru viața dacă alimentarea cu aer este întreruptă sau un astronaut este separat de navă spațială. Un alt pericol: resturile spațiale zburătoare.

Mișcarea în siguranță a fost facilitată de o structură specială asemănătoare unei balustrade, numită Skywalker.

Participanții la misiune și directorii SpaceX, care au aplaudat din California reușita magnatului, au declarat că „zborul va contribui la avansarea obiectivelor de explorare spațială ale companiei, cum ar fi o misiune umană pe Marte”, scopul pentru care Elon Musk a fondat compania.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News