Penalitatile camataresti practicate de BPR au adus in sapa de lemn mii de oameni care au acum de platit de 8-10 ori mai mult decat au luat de la banca. Ei au sansa de a plati esalonat datoria, daca negociaza la sange cu lichidatorul.
Cei care au „muscat” din cascavalul numit Banca Populara Romana si s-au imprumutat, nu au fost atenti la ce au semnat. In contractul pentru acordarea creditului erau prevazute penalitati de 1% pe fiecare zi de intarziere. Cand BPR a falimentat, imprumutatii nu au mai avut unde sa-si plateasca datoriile si, cu timpul, chiar au crezut ca au scapat de plata. Surpriza a venit dupa numirea lichidatorului BPR, care a trimis somatii de plata. Cornel Ionascu, administrator judiciar al BPR, spune ca penalitatile mari sunt „imorale, dar perfect legale”. Asa a ajuns Gabriela Ionescu, din Bucuresti, sa aiba de platit aproape 8,5 milioane lei pentru o restanta de 1.209.000 lei. Si Mircea Dobrin, tot din Bucuresti, mai avea de platit patru milioane dintr-un imprumut de zece milioane si a ajuns sa fie dator cu aproape 43 milioane lei. Cornel Ionascu afirma ca a gasit datorii de 100 milioane lei pentru un imprumut de numai 10 milioane lei.
Cei care sunt in aceasta postura au o singura sansa de a obtine o esalonare a datoriilor si de micsorare cu 25-30% a penalitatilor. Cornel Ionascu spune ca cei care au primit acasa o invitatie la negocieri trebuie sa se prezinte. „Daca nu vin sa stam de vorba declansam imediat procedura de executare silita. Nu avem de ales”, afirma Ionascu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News