S-a ajuns pana acolo incat bisericile au fost obligate sa isi puna sisteme de alarma. Surse din lumea interlopa spun insa ca traficul cu piese de patrimoniu este doar un paravan. In spatele acestor afaceri se ascunde un sistem de spalare de bani, foarte bine pus la punct. Este vorba despre zeci de milioane de dolari care ruleaza intr-un cerc restrans, sub acoperirea traficului cu obiecte de cult. Incepand cu anul 1999, Biserica Ortodoxa Romana a obligat parohiile din intreaga tara sa-si utileze bisericile cu sisteme de alarma moderne. Nu din moft, ci din cauza cresterii fara precedent a furturilor de obiecte de cult din Casele Domnului. Judiciaristii de la Serviciul pentru Protejarea Patrimoniului National Cultural din IGP au reusit sa dea de urma unor retele care actionau in toata tara, la comanda unor patroni de societati comerciale cu activitate in domeniul comertului cu bunuri de arta. Numai in perioada 2000 – 2001, gruparile au devalizat biserici din zonele Sibiu si Harghita, de unde au luat bunuri de patrimoniu in valoare de 7,8 miliarde de lei. Anul trecut, altarul unei biserici evanghelice, confectionat in anul 1778, estimat la 80.000 de euro, a disparut fara urma. Alte lovituri asemanatoare au fost date in lacasuri de cult din Neamt, Targoviste, Alba si Hunedoara.
O tehnica folosita de hoti este aceea a inlocuirii obiectelor originale cu falsuri. In bisericile in care au fost descoperite falsuri, politia a declansat expertizarea tuturor bunurilor, iar preotii in a caror parohie se afla obiectele contrafacute au fost luati la intrebari. Mecanismul de inlocuire este foarte complicat si presupune ajutor din partea unor ,,meseriasi,,. De pilda, o usa de altar cu valoare de patrimoniu, care prezinta interes pentru traficanti, este fotografiata si studiata. Apoi, pe un lemn vechi, cariat, dar fara valoare, se imita pictura sau sculptura de pe original. Noul obiect este tratat in cuptoare, ars atat cat trebuie, impregnat cu substante si infestat cu mucegai, care sa ii dea ,,aerul,, de antichitate.
Ce spune lumea interlopa? Un fost intermediar in afacerile cu obiecte de patrimoniu, zis ,,Spit,,, spune ca aceasta afacere este controlata de doua grupuri restranse de persoane, fiecare format din 10-15 persoane. Unul este cel al hotilor ,,calificati,,, in sensul ca acest grup are cativa spargatori de meserie, care stiu sa intre in case fara sa lase urme, cativa artisti plastici care stiu sa faca un fals care nu poate fi depistat decat de aparatura de specialitate de inalta performanta si cativa specialisti ai pietei de valori de patrimoniu. Cel care a ochit obiectul care urmeaza sa fie subtilizat da informatiile necesare, hotii reproduc obiectul, intra in casa si il schimba. Spargatorii cer cam 20%-30% din valoarea de piata a obiectului furat. Plata se face inainte.
In zona Timisului, de pilda, exista un preot, ,,cheia afacerilor cu patrimoniu bisericesc in Ardeal,,, dupa cum spune intermediarul. In Bucuresti, unul dintre cei mai tari administratori ai ponturilor cu obiecte de cult este un tip poreclit ,,Grecul,,, care isi trage renumele din faptul ca si-a extins afacerea pana in Atena.
Bunurile de provenienta dubioasa ajung de la hotii propriu-zisi la al doilea grup, ,,creierele,, afacerii, care le valorifica. ,,Spit,, spune ca acesti oameni sunt deosebit de rafinati si cu multi bani. Culmea, pe ei nici nu ii intereseaza de fapt afacerea in sine cu bunuri de patrimoniu furate. Piata occidentala nu este atat de ahtiata dupa icoane romanesti si tablouri ale pictorilor romani, asa cum s-ar putea crede. Cine ar fi interesat sa cumpere o cristelnita, de pilda? Sub acest paravan se ascunde altceva. ,,Se strang intr-o casa, mereu in alt loc, si isi vand unii altora aceste obiecte. Au de toate, de la icoane la pietre pretioase. Mecanismul e simplu: eu cumpar de la hoti un obiect care valoreaza pe piata 3-4 mii de dolari si ti-l vand tie cu 200 – 300 de mii de dolari. Data viitoare tu imi vinzi mie, in acelasi stil. De fapt, banii sunt spalati. Sume fabuloase intra in interiorul cercului de ,,creiere,, si ies apoi catre o destinatie necunoscuta. Acest cerc vehiculeaza anual 15-20 de milioane de dolari, numai din cate stiu eu. E clar ca banii provin din alte afaceri,,, spune ,,Spit,,.