Această firmă este deținută de Dragoș Ciopate, numit de publicația locală drept un apropiat al lui Anghel Ficu, directorul AFIR Iași, și al lui Costel Alexe, președintele CJ Iași și fost ministru al mediului. Aceasta și-a crescut de 10 ori cifra de afaceri, în urmă cu câțiva ani fiind inexistentă în piață, cu doar circa 20.000 de lei într-un ciclu financiar.
Firma avea declarați, în 2020, nouă angajați și un profit de 2,8 milioane de lei. În 2019, declarase 7 angajați și un profit identic: 2,8 milioane de lei.
Pe achiziții directe, în 2018, a luat 15 contracte în valoare de 1,2 milioane de lei, doar patru fiind de la primării din județul Iași. În 2019, odată cu venirea PNL la guvernare, firma Geo Myke SRL a lui Dragoș Ciopate a avut 37 contracte prin încredințare directă, în valoare totală de 4,3 milioane de lei. Numărul lor crește la 58 în 2020, cu o valoare de 5,2 milioane de lei. La nivelul lunii octombrie 2021, compania mai are alte 29 de atribuiri directe.
„Tehnic, este foarte greu să acoperi un proiect serios, având de făcut o documentație stufoasă, pe 30-40 de proiecte pe an. Ies cam 3 proiecte finalizate pe lună, la care ai de făcut măsurători, vizite în teren, discuții cu toți cei implicați. Capacitatea unei firme de 4 angajați este cam de un proiect la o lună-o lună și jumătate. Nu poate fi însă calculat cu precizie totul, proiectele diferă de la un caz la altul, nu se poate măsura foarte bine complexitatea”, spune un expert în proiectare de drumuri pentru publicația locală.
Când vine vorba de proiecte pe licitații publice, a câștigat 10 între 2018 și 2021, opt dintre acesta având loc după ce PNL a preluat guvernarea, în 2019. Caracteristic este faptul că firmele concurente la aceste licitații au fost eliminate pe criterii tehnice, înainte de deschiderea ofertelor financiare, Geo Myke fiind singura participantă admisă.
O altă firmă a lui Dragoș Ciopate are tot contracte pe bani publici
Dragoș Ciopate mai controlează și compania Speed Iași, o altă firmă cu numeroase contracte pe banii publici de la primării, care a fost înființată în 2013 de către Cezara Maria Costică, cumnata lui Dragoș Ciopate și preluată de Cristian Florin Dorneanu, cumătrul lui Dragoș Ciopate, în 2018.
Speed și Geo Myke au același sediu, iar la datele de contact ale Speed Iași, înregistrate la Registrul Comerțului, numărul de telefon al firmei este identic cu cel al lui Dragoș Ciopate.
La încredințări directe, Speed Iași a avut, în 2018, 10 contracte, în valoare de 1,3 milioane de lei. Tot zece au fost și în 2019 (900.000 de lei), apoi au crescut la 13 în 2020 (1,17 milioane de lei). În 2021 au fost 15, cu aproape două milioane de lei. Mereu au fost contracte în alte comune decât cele în care acționa Geo Myke.
Pe SICAP, portalul achizițiilor, singurele licitații câștigate de Speed Iași sunt toate din 2021. Un contract este de la începutul anului: 494.585 de lei la Primăria Mironeasa (fonduri de la Guvern, alocate când Costel Alexe era ministru) pentru proiectarea reabilitării drumurilor afectate de calamități. Suma estimată a fost de 525.879 de lei, Speed Iași a fost singurul ofertant și Geo Myke apare ca subcontractor.
Dragoș Ciopate a refuzat să ofere un punct de vedere, la solicitarea jurnaliștilor de la Reporter de Iași.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro