Cercetarea adună 18 studii cu privire la gust și miros în cazul îmbolnăvirilor de Covid realizate pe mai multe continente. Pierderea mirosului este un simptom pe care alte studii l-au pus în legătură și cu o incidență mai mare a deceselor la adulți. De asemenea, are un impact și asupra stării psihice și emoționale a pacienților, spune doctorul Zara Patel, rinolog la Universitatea Stanford, citată de NBC News.

„Aceste milioane în plus de oameni cu o abilitate scăzută a mirosului pot însemna o nouă criză de sănătate publică”, a declarat Patel. Acest simptom, pierderea gustului și mirosului, a ajutat practic la urmărirea răspândirii Covid la începutul pandemiei.

Femeile sunt mai afectate

Studiul recent a analizat 3700 de pacienți și arată că femeile au cel mai mare risc de a-și recupera mai greu mirosul și gustul, la fel și pacienții cu congestie nazală. Cercetarea arată cum 74% dintre pacienți își recapătă simțurile în jurul a 30 de zile, până la 90% în următoarele două luni și, în final, rămân aproape 5% care nu miros și nici nu simt gustul alimentelor mai târziu de șase luni.

Medicii au analizat cum afectează coronavirusul căile respiratorii și starea de bine a pacienților. „Au tendința de a fi tulburați de pierderea simțului olfactiv. Este o parte atât de importantă a vieții noastre de zi cu zi și ceea ce ne face să fim oameni. Cel mai frecvent lucru pe care îl aud este că aceasta duce la izolare socială și la sentimentul de deconectare de lume și de societate așa cum o cunosc ei. Și asta poate fi foarte deranjant”, a spus și medicul Aria Jafari de la UW Medicine Sinus Center din Seattle, citat de NBC.

Jafari a spus că mulți pacienți descriu, de asemenea, o perioadă de tranziție „care poate fi angoasantă” pe măsură ce le revine simțul, în care simt mirosuri care nu sunt prezente – cum ar fi cauciuc ars sau fum – sau simt mirosuri anormal de urâte.

De pierderea mirosului sunt mai afectate femeile și cei cu congestie nazală

Caz extrem: a ajuns subnutrit pentru că nu mai simțea gustul alimentelor

Persoanele care nu pot mirosi sau simți aromele pot avea rate mai mari de boli psihiatrice, depresie și anxietate, a mai spus medicul. Într-un caz extrem, acesta a tratat un pacient care a devenit subnutrit după ce și-a pierdut simțurile mirosului și gustului.

Mirosul stă la baza modului în care interacționăm unii cu alții și ne croim drum în lume, dictând „primele impresii pe care le ai despre alți oameni, oamenii pe care îi alegem pentru întâlniri sexuale sau pentru parteneri de-o viață”, a spus Patel. Indicii din miros ar putea influența în mod subconștient atracția oamenilor față de ceilalți, pe baza geneticii lor de bază, sugerează studiile.

Urmărește-ne pe Google News