Cuprins:
Așa-numita „cupolă de foc” este o zonă de presiune ridicată, care captează căldura și care a provocat creșterea temperaturilor pe continent și nu numai. Unele țări se confruntă deja cu temperaturi extreme. În Spania, meteorologii au emis un cod roșu de caniculă pentru regiunea Andaluzia.
„Pentru joi, ne așteptăm să fie cea mai fierbinte zi din acest val de căldură”, a avertizat agenția de meteorologie de stat a Spaniei AEMET.
Unele regiuni sunt „sufocate” de căldură, în special Andaluzia, în sud, Extremadura, în sud-vest, și Galiția, în nord-vest.
Ministerul Sănătății le-a recomandat oamenilor să bea multe lichide, să poarte haine lejere și să rămână la umbră sau în camere cu aer condiționat, pentru a evita ca „funcțiile vitale” să le fie afectate.
Cea mai ridicată temperatură de miercuri a fost înregistrată în orașul andaluz Almonte, unde mercurul a atins 45,6 grade Celsius la ora locală 17.30. În Sevilla și Cordoba, temperaturile au depășit 44 de grade Celsius.
În vestul Spaniei, lângă granița cu Portugalia, incendiile forestiere au devastat deja cel puțin 3.500 de hectare.
Picăturile de ploaie se evaporă înainte să ajungă la sol
Și în Portugalia se înregistrează temperaturi extreme, iar guvernul a decretat „starea de contingență” în toată zona continentală până vineri. Este un pas peste „starea de alertă” și al doilea cel mai înalt nivel de gravitate.
Institutul Portughez al Mării și Atmosferei a prognozat temperaturi maxime de până la 47°C în zilele următoare, însă acestea au fost revizuite ulterior la 45°C.
Deși ar putea avea loc și furtuni, meteorologii avertizează că orice ploaie se poate evapora înainte de a ajunge la sol, relatează BBC.
Turismul este deja afectat, chiar și în zone încă neatinse de incendii.
În populara destinație turistică Sintra, lângă Lisabona, palatele naționale, castelul și alte atracții sunt închise prin ordin guvernamental.
Există, de asemenea, temeri că un mare festival de muzică programat să aibă loc de joi până sâmbătă lângă plaja din Meco, în Sesimbra, la sud de Lisabona, și un miting de motociclete în Algarve, care este unul dintre cele mai mari din Europa, vor trebui să fie anulate.
Alertă și în Marea Britanie
Din Peninsula Iberică, valul de căldură se îndreaptă către nord-vestul Europei, spre Franța și Marea Britanie.
Autoritățile de la Londra au emis o alertă portocalie, a doua cea mai înaltă dintre cele trei niveluri, pentru duminică, 17 iulie.
Un oficial din domeniul climei a spus că există șanse ca să fie depășită cea mai ridicată temperatură din Marea Britanie, de 38,7°C, înregistrată pe 25 iulie 2019 la Grădina Botanică din Cambridge.
„Unele modele au produs temperaturi maxime de peste 40 de grade Celsius în anumite părți ale Marii Britanii în weekendul care urmează și nu numai”, a declarat Rebekah Sherwin meteorologul șef adjunct al Met Office.
În același timp, oficialii avertizează asupra pericolelor pentru comunitățile vulnerabile.
Incendii de vegetație în Franța
Și Franța se confruntă cu temperaturi ridicate, care au declanșat incendii de vegetație în mai multe zone.
1.000 de hectare de pini au luat foc la sud de Bordeaux, forțând evacuarea a 150 de persoane din locuințe. În apropiere de Duna Pilat, cea mai înaltă dună de nisip din Europa, un alt incendiu a cuprins aproximativ 700 de hectare de pini, iar 6.000 de persoane care campau în zonă au fost evacuate, potrivit oficialilor locali.
Pentru a limita riscul de incendii accidentale, unele orașe, printre care Toulouse și Lourdes, au făcut modificări în programul de Ziua Națională, în timp ce autoritățile din Nimes a anulat focurile de artificii tradiționale.
Un nou val de caniculă în România
Și România va trece în perioada următoarea printr-un nou episod de caniculă. Vremea va fi caniculară în majoritatea regiunilor, începând cu 14 iulie, cu temperaturi cuprinse între 30 și 34 de grade Celsius, iar din 18 iulie, valul de căldură și senzația de disconfort termic se vor intensifica, a anunțat Administrația Națională de Meteorologie.