Justin Gutmann, un activist pentru drepturile consumatorilor, care a deschis acțiunea în justiție, acuză compania că a indus în eroare utilizatorii cu privire la un update de soft, care ar fi trebuit să crească performanțele. Însă acesta a încetinit de fapt telefoanele.
Gutmann cere daune de 768 de milioane de lire sterline, pentru 25 de milioane de utilizatori de iPhone din Marea Britanie.
Modelele afectate sunt iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, SE, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus și iPhone X.
Apple se jură
Apple spune că „niciodată” nu a scurtat intenționat durata de viață a produselor sale.
În proces Apple este acuzată că a scăzut performanța iPhone-urilor vechi, proces numit „throttling”, pentru a evita rechemarea dispozitivelor sau înlocuirea bateriilor, procese costisitoare.
Apple a introdus în 2017 un progrămel care manageria bateria și puterea procesorului. Acesta avea ca scop evitarea închiderii bruște a modelelor vechi.
Acuzații grele
Gutmann spune că informațiile privind update nu au fost prezentate la acel moment, iar compania nu a scris clar că acesta va încetini dispozitivele.
Consumatorul susține că Apple a introdus update-ul pentru că iPhone-urile ar fi avut probleme în a rula ultimul iOS de la acel moment.
„În loc să facă lucrul onorabil și legal pentru clienții săi și să ofere o înlocuire gratuită, reparare sau compensare, Apple în schimb a indus în eroare oamenii prin ascunderea uneltei care poate încetini dispozitivele cu 58% în update-ul de soft”, spune Gutmann.
Pentru ca oamenii să primească despăgubiri nu este nevoie să ceară special să se alăture cauzei.
Despăgubiri plătite în Statele Unite
Cererea lui Gutmann vine la doi ani după ce Apple a căzut la pace într-un proces similar în SUA. În 2020, Apple a fost de acord să plătească 113 milioane de dolari într-un proces în care era acuzată că încetinea vechile iPhone-uri.
Un număr de 33 de state americane au acuzat Apple că a recurs la acest comportament pentru a forța utilizatorii să cumpere noi gadgeturi.
Milioane de oameni au fost afectați în scandalul respectiv, numit „batterygate”.
Claire Holubowskyj, analist la firma de cercetare Enders Analysis, spune că tehnologiile din noile dispozitive devin tot mai bune, ceea ce crează probleme atunci când update-urile de soft sunt oferite și altor dispozitive cu capabilități diferite.
Conform acesteia, Apple generează 84% din veniturile sale din vânzarea de noi dispozitive.