Pentru a le mai da o șansă acestor oameni, aleșii au votat o lege prin care interzic băncii să execute silit datornicul dacă nu există în prealabil o hotărâre judecătorească.
Proiectul, inițiat de senatoarea Cristiana Anghel, spune că o executare silită contra debitorului nu va mai fi posibilă dacă creanţa băncii nu va fi fost în prealabil constatată de instanţă. Propunerea legislativă a fost inițiată de senatori din toate grupurile parlamentare și a fost aprobată cu 61 de voturi pentru, 2 voturi împotrivă și 2 abțineri.
Aceasta spune că mii de oameni sunt evacuați din locuințe în urma unor executări silite demarate de bănci sau colectori de creanțe, fără a se li se da șansa unei opoziții sau unui apel la hotărârea instanței de încuviințare a executării silite.
„În dreptul nostru procesual civil, în totală contradicţie cu dreptul Uniunii Europene, încheierea prin care se încuviinţează executarea silită a unui contract de credit bancar (titlu executoriu în el însuşi, care nu are nevoie de o soluţie judiciară favorabilă pentru a fi pusă în executare silită) nu este supusă niciunei căi de atac. Debitorului aflat în această situaţie i se permite o contestaţie la executare, dar aceasta se poate dovedi inutilă, întrucât ea nu suspendă executarea, ceea ce înseamnă că între timp locuinţa debitorului sau a familiei sale poate fi executata silit”, se arată în nota de fundamentare a proiectului, ne-a spus Anghel.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro