Congresul ”Termoficarea, la răscruce de drumuri”, care a avut loc joi în Bucureşti, a arătat care este situaţia reală din ţara noastră în această privinţă. În contextul în care UE ne cere să revigorăm sistemele de termoficare centrală, la noi aceste sisteme sunt praf şi pulbere.
Doar 67 de localităţi mai au termoficare prin centrale decogenerare
Din cele 315 localităţi conectate la termoficare centralizată în 1989, în anul 2015 mai erau conectate 67 de localităţi. De ce? Conform informaţiilor arătate la congres, vechimea centralelor a depăşit 50 de ani, iar pierderile pe conducte sunt de cel puţin 40% – adică sunt ineficiente. Această situaţie este rezultatul ”lipsei investiţiilor” deoarece ”bonusul pentru cogenerare de înaltă eficienţă nu a încurajat investiţiile în noi unităţi”. Adică, nu se regăsesc banii!
Oficial, cogenerarea îl costă pe consumator 0,019 lei pe kilowat. Să zicem cam 2 lei pentru fiecare 100 kWh facturați – consumul mediu lunar în locuințele din țara noastră. În România există 7.087.000 de gospodării, conform ultimului recensământ. Printr-o înmulțire simplă aflăm suma totală: 14.174.000 lei – adică 3 milioane de euro pe lună. Unde se duc?
Gigacaloria nesubvenţionată ar omorî sistemul centralizat
Eficienţa unui sistem energetic se măsoară în bani. Pe site-ul RADET există un calcul care arată cum stă preţul Gigacaloriei la sitemul centralizat şi la centrala de apartament. În cazul unui apartament de patru camere preţul Gigacaloriei este, în cazul RADET, de 164,4 lei, la care trebuie adăugată subvenţia, adică încă 164,4 lei. Total: 328,8 lei. Preţul Gigacaloriei produsă de centrala de apartament este de 290,3 lei. Adică, oficial, fără subvenţie, este mai ieftin la centrala mică! Sigur, dacă s-ar rezolva problema pierderilor pe reţea, de 20 de milioane de euro pe an, sistemul centralizat ar deveni eficient…