Numărul de victime în rândul forțelor ruse din Ucraina a crescut substanțial în ultimele luni, arată estimările dezvăluite de Casa Albă, care ilustrează ferocitatea luptei din această perioadă, în special în Bahmut.

Estimările sugerează totodată că așteptata contraofensivă ucraineană va genera cel mai probabil un număr și mai mare de morți și răniți în ambele tabere, scrie Washington Post. Asta în condițiile în care ultimele date obținute de serviciile de informații occidentale spun că mai bine de 360.000 de militari ruși și ucraineni au fost uciși sau răniți de la debutul invaziei.

Concret, cele mai noi estimări ale Casei Albe spun că aproximativ 20.000 de ruși au fost uciși în luptă numai din decembrie și până acum, într-un moment în care Kremlinul a avut în plan o ofensivă pe mai multe fronturi, menită să înfrângă rezistența ucraineană.

Alți 80.000 de militari ruși au fost răniți în acest timp, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.

Mulți dintre soldați, presupun oficialii americani, au fost răniți sau uciși în Bahmut, orașul din estul Ucrainei unde forțele ruse – armata regulată și paramilitarii Wagner – au susținut un asalt necontenit, menit să cucerească în totalitate localitatea.

Nu este clar câți militari ucraineni au fost uciși sau răniți în acest timp. Kievul păstrează aceste cifre la secret, îngrijorat că o prea mare transparență ar putea slăbi moralul trupelor sale și ar putea diminua sprijinul public pentru război.

În mod similar, guvernul SUA a refuzat să dezvăluie public informațiile pe care le deține despre pierderile ucrainene.

Măcel în Bahmut

Bătălia pentru Bahmut a fost în mod deosebit sângeroasă, scrie Washington Post.

Unitățile aeropurtate rusești au preluat controlul pozițiilor înalte de pe flancurile orașului, în timp ce comandanții Wagner au ordonat recruților adunați de prin închisorile Rusiei să avanseze frontal, prin cartierele din centrul orașului.

Spre deosebire de unitățile armatei regulate, condamnaților nu li se permite, în general, să se retragă în nicio circumstanță, așa că aceștia au fost uciși într-o proporție disproporționat de mare.

În declarațiile de luni, Kirby a subliniat că „aproape jumătate” din cele 20.000 de decese militare rusești, din decembrie și până în prezent, au avut loc în rândul forțelor Wagner.

Cu toate acestea, numeroase victime au fost înregistrate și în alte puncte fierbinți ale frontului.

Rob Lee, analist la Foreign Policy Research Institute, a observat că forțele rusești au suferit pierderi semnificative în timpul ofensivei de iarnă la Vuhledar, Kreminna, Marinka și în alte locuri. Aceste pierderi, a spus el, explică, de asemenea, creșterea numărului de victime rusești semnalată săptămâna aceasta de Casa Albă.

„Când ataci”, a spus Lee, „vei avea de obicei mai multe victime”.

Oficialii ucraineni au declarat războiul pentru Bahmut cea mai lungă bătălie a acestui război, a fost o mișcare strategică menită să slăbească Rusia și să determine Moscova să consume cât mai multe resurse, inclusiv umane.

Analiștii au avertizat, totuși, că Ucraina suferă, de asemenea, pierderi grele și consumă cantități mari de muniție.

Lee a mai subliniat că pozițiile defensive ale Ucrainei sunt bine fortificate și a avertizat, de asemenea, că orice contraofensivă a Kievului s-ar putea confrunta cu obstacole similare, care ar provoca o creștere a numărului de morți în rândul militarilor ucraineni.

Bilanțul estimat al întregului război

Evaluarea numărului de victime rămâne în orice caz dificilă, deoarece oficialii americani și alți oficiali occidentali au recunoscut că au o capacitate limitată de a observa câmpul de luptă.

Generalul Mark A. Milley, președintele Statului Major Întrunit, a declarat într-un interviu acordat revistei Foreign Affairs publicat marți că Rusia a suferit „poate” 200.000 sau 250.000 de morți și răniți în total, în război.

Putin, a spus Milley, i-a înlocuit cu valuri de rezerviști care „nu sunt bine antrenați, sunt slab echipați și nu sunt bine susținuți”.

O evaluare a serviciilor secrete americane de informații de la sfârșitul lunii februarie, scursă pe internet, spunea de asemenea că oficialii americani concluzionează cu „încredere scăzută” că între 35.000 și 42.500 de soldați ruși au fost uciși în acea etapă a războiului, iar alți 150.500 până la 177.000 au fost răniți.

Aceeași evaluare spunea că pierderile Ucrainei s-ar situa undeva între 15.500 și 17.000 de morți, după un an de război. Alți 106.500-110.500 ar fi fost răniți.

În ciuda numărului mare de victime, niciuna dintre părți nu pare în acest moment dispusă să pună capăt războiului. Potrivit unei alte evaluări scurse pe internet, oficialii americani se așteaptă ca războiul să se prelungească până în 2024.

„Negocierile pentru a pune capăt conflictului”, arată documentul, „sunt puțin probabile în cursul anului 2023, în toate scenariile luate în considerare”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News