„În timp ce fugeau de la centrala nucleară de la Cernobîl, ocupanții ruși au luat cu ei membri ai Gărzii Naționale, pe care îi ținuseră ostatici din 24 februarie”, a transmis Energoatom, agenția nucleară de stat. Informația nu a fost verificată independent de presa internațională, iar numărul ostaticilor este necunoscut.
Rușii au luat cu ei și o mulțime de lucruri care au o valoarea redusă, a declarat șeful Agenției de Stat a Ucrainei pentru gestionarea zonei de excludere, Yevhen Kramarenko.
„Au început să scoată obiecte de valoare, să le împacheteze în echipamentele care încă erau lăsate la amplasamentul centralei nucleare de la Cernobîl și să plece. Au furat lucruri mai mult sau mai puțin valoroase – calculatoare, un tip de aparate de cafea, ceainice, mai multe containere cu obiecte care se aflau la centrala nucleară de la Cernobîl. Le-au încărcat în vehiculele lor și au plecat”, a spus oficialul.
„Acum nu putem fi siguri dacă mai sunt invadatori chiar în orașul Cernobîl. Există un hotel acolo. Și invadatorii au încărcat în vehicule bunuri: furculițele, lingurile, farfuriile care se aflau în hotel”, a spus oficialul.
Soldații ruși, expuși la radiații
Pe 31 martie, trupele ruse au părăsit complet zona din jurul Cernobîlului. Potrivit The Guardian, plecarea lor nu este doar o mișcare tactică, ci există informații că au dezvoltat afecțiuni după ce au fost expuși la radiații prin săparea de tranșee în zona radioactivă.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) investighează afirmațiile părții ucrainene conform cărora soldații ruși care ocupau centrala nucleară de la Cernobîl au plecat după ce au primit doze mari de radiații.
Energoatom, agenția nucleară a Ucrainei, a spus că rușii au săpat tranșee în pădurea din interiorul zonei de excludere la locul celui mai grav dezastru nuclear din lume și că trupele „au intrat în panică la primul semn de boală”, care „a apărut foarte repede” și au început să se pregătească plecarea.
Vicepremierul ucrainean, Irina Vereșciuk, a susținut și ea că soldați ruși care au săpat tranșee în pădure au fost expuși la radiații. Unele relatări au sugerat că soldații sunt trimiși la o unitate medicală specială din Belarus după ce au condus tancuri prin „zona moartă” din jurul centralei nucleare, ridicând praf radioactiv.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia