Pe Miluță Flueraș știi de la început că l-ai mai văzut undeva. Poate la televizor, poate pe stradă, poate la un eveniment. Iar dacă te uiți mai atent la mâinile sale, care poartă urmele focului, îți dai seama că este unul dintre ei. Dintre cei care au fost la Colectiv.
Miluță este însă deschis să vorbească despre ce s-a întâmplat, oricât de dureros a fost, mai ales că, asemenea altor victime din Colectiv, dorința cea mai mare este ca acea noapte tragică să nu se fi întâmplat degeaba. Acea noapte în care medicii și asistentele nu mai făceau față răniților aduși de la clubul morții. Ca noi să fi învățat ceva și să schimbăm lucrurile.
”Nu știu dacă acum ar fi să se întâmple un eveniment similar care ar fi urmările, pentru că un spital dedicat încă nu avem, o secție dedicată încă nu avem, nici pe partea de legislație nu cred că stăm suficient de bine, cel puțin în ce privește siguranța. Sigur, s-au făcut mici schimbări, pe alocuri, în anumite cluburi, nu poți să generalizezi, pentru că nu am luat contact decât cu careva și nu se aflau în aceeași situație de risc, precum Colectiv, dar pașii au fost destul de mici și, pe cât am înaintat în timp, pe atât lumea a uitat. Sau nu știu dacă au uitat, dar nu și-au manifestat un interes”, spune fotograful care a făcut ultimele poze din Colectiv.
La doi ani de la tragedie, Miluță este foarte ocupat. Are multe proiecte de fotografie. Plină a fost toată perioada de după tragedie. Ba chiar s-a întors într-un club să facă ceea ce iubește, adică fotografii, la nici două luni după Colectiv.
”Momentul când m-am reîntors a fost emoționant, pentru că, în primul rând, m-am întâlnit cu niște oameni pe care nu-i văzusem cam de două-trei luni. Ne întâlnim cam cu aceiași oameni la concerte, mă cunosc cu publicul, la majoritatea concertelor, cel puțin la cele mai mici. A fost emoționant atât pentru că știam și trupele pe care le fotografiam, publicul, și a fost o bucurie să fiu din nou acolo și să pot fotografia”, spune Miluță.
El a stat în spital 42 de zile cu arsuri de gradul 2. A suferit și o operație și apoi a urmat o perioadă de câteva luni de recuperare. A contat în recuperarea psihică și fotografia, faptul că a putut să-și continue pasiunea. În 2016, a făcut fotografii la 70 de evenimente culturale: „M-am apucat efectiv de fotografia de concert în 2008. Și de atunci până acum drumul a fost o continuă evoluție, am fost la multe evenimente, fotografiez mai multe genuri de muzică, nu sunt nișat doar pe rock. Fotografiez și muzică clasică, pop, aproape orice am fotografiat, piese de teatru”.
În îmbulzeala din noaptea de 30 octombrie, Miluță și-a pierdut aparatul foto. I l-a recuperat un prieten, astfel că și fotografiile au fost salvate. „Aveam emoții pentru că nu îmi aminteam exact ce am fotografiat, știam în mare că făcusem multe fotografii, dar nu știam exact pe cine surprinsesem în ele, mă refeream de public, normal, trupa o cunoșteam. Și reacția publicului a fost una foarte puternică, imaginile au fost preluate de mulți, distribuite, comentate, analizate și, pe de o parte, mă bucur că le-am publicat, că poate au fost ultimele imagini cu anumite persoane în viață și chiar singurele, pentru că nu toată lumea care a fotografiat concertul a surprins aceleași lucruri”, povestește fotograful.
Fotografiile de la Colectiv au fost și expuse la Cluj-Napoca și în timp au devenit un simbol al luptei pentru viață.
Citește și:
Jurnalist Libertatea, poveste de pe marginea infernului. ”Atunci am întârziat. Și când am ajuns în Colectiv, oamenii aveau chip de zombie și prietenii mei ardeau de vii”
EXCLUSIV/ Imagini care nu au mai fost difuzate. Primele ore după incendiul din Colectiv, la Spitalul Floreasca
Andrada Mihăilescu, la doi ani după Colectiv: „Încă atragem priviri; mai mult de curiozitate decât de judecată“. Ea a supraviețuit, însă nu și iubitul său
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro