UPDATE ora 17.25 Forțele Navale Române au confirmat, pentru „Libertatea”, că mina marină, de fabricație franceză, provine de fapt din perioada Primului Război Mondial, după ce, anterior, comunicaseră că arma ar fi datat din timpul celei de-a doua conflagrații mondiale.
UPDATE ora 16:40. Forţele Navale au transmis, luni, că mina respectivă nu avea încărcătură explozivă.
„Scafandrii de luptă împotriva dispozitivelor explozive din cadrul Forţelor Navale Române au executat activităţi specifice de clasificare a obiectului plutitor descoperit luni, 8 aprilie, pe Braţul Chilia. În urma desfăşurării acestor activităţi de către militarii Centrului 39 Scafandri şi Flotilei Fluviale, s-a constatat că elementul raportat de Garda de Coastă reprezintă un corp de mină istorică, din perioada celui de Al Doilea Război Mondial, fără încărcătură explozivă. În urma intervenţiei scafandrilor EOD, corpul de mină a fost extras de pe Braţul Chilia, pentru a elimina prezenţa oricărui pericol de navigaţie”, au explicat reprezentanţii Forţelor Navale Române.
De asemenea, ISU Tulcea a anunţat că mina marină a fost ridicată şi că aceasta este de fabricaţie franceză şi provine din timpul Primului Război Mondial.
„Misiunea echipajelor din cadrul ISU Tulcea şi a MApN fost încheiată în urmă cu scurt timp. Mina marină a fost ridicată de către echipa de scafandri pirotehnicieni ai MApN şi urmează să fie transportată în vederea depozitării în siguranţă. Zona este una sigură în acest moment pentru traficul naval. Mina este de fabricaţie franceză şi provine din timpul Primului Război Mondial”, au precizat reprezentanţii ISU Tulcea.
Anterior, reprezentanţii Forţelor Navale Române au anunţat că obiectul plutitor de pe braţul Chilia Veche este eşuat controlat.
„Luni, 8 aprilie, Forţele Navale Române au pus în aplicare procedurile operaţionale, în urma raportării de către Garda de Coastă a unui obiect aflat în derivă pe Braţul Chilia, în zona Pătlăgeanca. Obiectul este eşuat controlat la kilometrul 113, iar zona este monitorizată de către reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne, în vederea limitării oricărui pericol. Ulterior, scafandrii de luptă împotriva dispozitivelor explozive de la Centrul 39 Scafandri, ambarcaţi la bordul unei nave din compunerea Flotilei Fluviale, vor cerceta obiectul şi vor interveni, în conformitate cu procedurile specifice de clasificare şi neutralizare”, au transmis reprezentanţii Forţelor Navale.
Ştirea iniţială. ISU Tulcea a fost alertat azi-dimineață, în jurul orei 9.00, de către un echipaj al Poliţiei de Frontieră „că în dreptul km fluvial 113, în apropiere de localitate Pătlăgeanca, a fost identificat un obiect metalic sferic ce ar semăna cu o mină marină”, a transmis ISU Tulcea.
Imediat a fost activată echipa pirotehnică să meargă la faţa locului.
Potrivit ISU, a fost informată şi Căpitănia Tulcea pentru a alerta ambarcaţiunile din zonă ori cele care urmează să tranziteze sectorul naval al braţului Chilia Veche despre existenţa obiectului plutitor.
Ehipajul pirotehnic a identificat obiectul în dreptul km fluvial 113-114, iar împreună cu un echipaj al Poliţiei de Frontieră asigură măsuri de monitorizare şi prevenire până va ajunge o echipă de scafandri pirotehnicieni din cadrul Armatei Române.
Specialiștii urmează „să identifice obiectul şi să stabilească dacă este vorba de o mină marină istorică ori un alt fel de obiect”, precizează ISU Tulcea.
În ultimii doi ani, au fost descoperite mai multe mine în zona țărmului românesc: spre exemplu, în 2022, în largul Mării Negre și la câțiva kilometri de Eforie, iar cel mai recent, pe 7 martie 2024, la aproximativ 4 km în larg de Costinești.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro