Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroșani au deschis joi dosar penal având ca obiect accidentul produs într-una din galeriile Exploatării Miniere Lupeni, fiind surprinși în subteran trei mineri.

FOTO: ISU Hunedoara


SUMAR


UPDATE 10 octombrie, ora 10:10: Ionel Florin Suciu, minerul mort după accidentul din Lupeni, este înmormântat, marți, la ora 13. Bărbatul a fost strivit, după ce tavanul galeriei s-a prăbușit atât peste el, cât și peste alți doi colegi. Deși a fost primul miner scos conștient din subteran, Ionică, așa cum îl alintau apropiații, s-a stins, vineri, la nici 24 de ore la Spitalul Floreasca din Capitală.

UPDATE ora 8:15. Minerul internat în spitalul bucureștean Floreasca după accidentul din exploatarea Lupeni se află în stare gravă, anunță purtătorul de cuvânt al unității, Bogdan Oprița. Potrivit acestuia, în urma accidentului de la mina Lupeni bărbatul a fost strivit în galerie, fiindu-i afectat întreg organismul, și suferă de insuficiență renală.

Minerul este supus unei intervenții chirurgicale pentru o fractură-luxație și pentru a-i fi tratate leziunile. Bărbatul „va necesita măsuri extrem de complexe, specifice unor astfel de pacienți”, iar următoarele zile vor fi decisive pentru starea lui de sănătate.

UPDATE ora 7:25. Cum s-a desfășurat intervenția salvatorilor la mina Lupeni. ISU Hunedoara:

Un miner decedat, un altul rănit grav și al treilea în stare stabilă după mai bine de 12 ore de intervenție a salvatorilor minieri

După aproximativ 7 ore de intervenție în subteranul minei Lupeni, salvatorii minieri au reușit să ajungă la primul dintre ortacii blocați de surparea produsă la aproximativ 400 de metri sub pământ. Minerul a fost descoperit conștient și cooperant și a fost purtat de salvatori pe o targă până la ieșirea din subteran, la Puțul Sud, unde a fost preluat de un echipaj SMURD.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat în timpul operațiunilor de salvare că: ”intervenția salvatorilor este extrem de atentă în aceste momente, echipele de salvare intervin cu multă precauție pentru a nu înrăutăți starea accidentatului. Conform procedurii, imediat ce va fi deblocat dintre stâlpi i se va acorda primul ajutor în mină și va începe transportarea acestuia către suprafață”.

După evaluarea preliminară realizată de către echipajul ambulanței de terapie intensivă, care are în componența sa un medic, s-a constatat că pacientul prezenta multiple traumatisme și fracturi ale membrelor superioare și inferioare și a fost transportat de urgență, cu un elicopter dotat pentru zbor pe timp de noapte, la Spitalul Floreasca din capitală.

În timpul operațiunilor de salvare a primului miner s-a stabilit un contact cu al doilea miner prins sub surpare. Acesta era conștient și se afla într-o zona protejată, nefiind afectat. La mai puțin de jumătate de oră de la extragerea primului miner, următorul ortac a fost preluat de medicii SAJ care l-au transportat în stare stabilă la UPU Petroșani pentru investigații suplimentare.

Din păcate, al treilea miner în vârstă de 39 ani nu a supraviețuit.

Începând cu ora 21, alți 15 salvatori minieri au înlocuit echipa care a intrat în subteran imediat după producerea accidentului de muncă. Operațiunile de căutare-salvare a minerilor blocați sub surparea de pământ au durat în jur de 12 ore.

UPDATE ora 5:40. Au fost scoşi de sub pământ şi ceilalţi doi mineri. Din păcate, ultimul scos nu are puls.

„Din păcate, trebuie sa dam și o veste pe care nu ne-am fi dorit-o: al treilea miner implicat in accidentul subteran din mina Lupeni nu a supraviețuit. A fost găsit de salvatori fără suflare și nu a răspuns manevrelor de resuscitare. Gândul nostru se îndreaptă acum către familia îndoliată și greu încercată de acest moment. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a spus ministrul Toma Petcu.

Cel de-al doilea miner salvat are numai o rană la picior, norocul lui fiind că în momentul producerii accidentului, se afla într-o zonă protejată. Primul miner scos de sub pământ se află în stare gravă, fiind transportat cu un elicopter SMURD la Spitalul Floreasca București.

UPDATE 23.00. Unul dintre cei trei mineri prinși în subteran în Mina Lupeni a fost salvat și urmează să fie scos la suprafață. De asemenea, echipele de salvatori au ajuns și la cel de-al doilea miner și continuă să îl caute pe al treilea, despre a cărui poziție nu se cunosc încă detalii.

”Salvatorii au ajuns și la al doilea miner. Acesta este conștient și cooperant și sperăm să îl putem scoate cât mai curând”, a spus cu puțin timp în urmă ministrul Energiei, Toma Petcu.

Cei trei mineri se află la o adâncime de 400 de metri sub pământ, iar în tot acest timp salvatorii le-au asigurat aer.

Ministrul Energiei Toma Petcu a făcut, în această seară o declarație de presă cu privire la cazul minerilor prinși în subteran. Vești bune: unul dintre mineri este aproape scos, acesta având blocat doar un picior.

Se înaintează cu dificultate, deoarece salvatorii fac tot posibilul să nu îl accidenteze pe miner.

”Se poate respira”, a anunțat ministrul Petcu. ”Oamenii pot rămâne în viață”, sunt informațiile pe care ministrul le-a furnizat cu privire la starea minerilor prinși în subteran la mina Lupeni.

Ministrul Energiei a anunțat că echipele de salvatori sunt pregătiți cu tot echipamentul necesar în astfel de situații, inclusiv un elicopter cu termoviziune, care permite transportul pe timp de noapte.

”Va mai dura totuși până când echipele de salvare îl vor putea scoate din subteran, pentru că intervenția acum se desfășoară cu multă atenție, pentru a nu înrautăți starea accidentatului. Conform procedurii, imediat ce va fi deblocat complet, i se va acorda primul ajutor în mină. Apoi, va începe transportul către suprafață. Desigur, o evaluare corectă medical o vom avea doar când acesta va ajunge la suprafață, sub atenția medicilor de pe ambulanță. Sperăm ca totul să decurgă bine și ca starea de sănătate a minerului să fie una care să-i permită să se refacă în cel mai scurt timp”, a spus ministrul Energiei Toma Petcu.

Trei mineri au fost surprinși de o surpare, care a avut loc în subteranul minei Lupeni din județul Hunedoara. Accidentul a avut loc, joi după-amiază.

„Nu vă ascundem că nivelul de intervenție este extrem de dificil. Echipele de salvare înaintează în medie circa 1 metru pe oră: suprafața pe care trebuie să acționeze fiind de 16 de metri. Tocmai din cauza acestor condiții dificile de intervenție s-a luat decizia de a interveni cu două echipe de salvatori, care sapă din două părți în același timp”, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu, în cadrul unei conferințe de presă.

CITEȘTE ȘI:

A murit după ce a lucrat 159 de ore peste program

Ce salarii au angajații Camerei Deputaților: Un deputat câștigă 13.050 lei, un șofer 3700 de lei, iar un bucătar, 2.300 de lei

A fost descoperit mormântul lui Moş Crăciun! Este total neașteptat unde se află | FOTO

 
 

Urmărește-ne pe Google News