Unul dintre salvatorii care au coborât în Mina Lupeni pentru a le transmite protestatarilor documentul semnat de guvernanți la Bucureşti a ieşit la suprafaţă şi a anunţat că protestul s-a încheiat.
„Mulţumim lui Dumnezeu că acest protest s-a terminat. Toţi vor ieşi din mină, toţi vor să îşi vadă soţiile, copiii, să vină să îi întâmpine pentru că sunt eroi”, a declarat acesta, conform news.ro.
Bărbatul a adăugat că se va duce să anunţe familiile minerilor blocaţi în subteran să vină să îi întâmpine la ieşirea din mină.
Ministrul energiei, Virgil Popescu, a anunțat pe Facebook că s-au găsit soluţii pentru rezolvarea situaţiei în care se află minerii de la Complexul Energetic Hunedoara, pentru a plăti salariile restante, dar şi restul beneficiilor restante.
S-au găsit soluții pentru rezolvarea situației în care se află minerii de la CEH. Astăzi am avut o nouă rundă de discuții cu reprezentanții celor de la CEH. Totodată, în urma discuțiilor pe care le-au avut și cu ministrul muncii și protecției sociale Raluca Turcan, s-a găsit modalitatea pentru a plăti salariile restante, dar și restul beneficiilor restante.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu:
„Vom lucra în continuare și la rezolvarea problemelor pe termen lung, pentru că situația CEH nu este una simplă, nici ușoară, dar am încredere că se vor găsi cele mai bune soluții”, a precizat Virgil Popescu.
De asemenea, ministrul muncii, Raluca Turcan, a afirmat, după ce a avut o întâlnire cu reprezentanţii minerilor, că cei aproape 3.000 de angajaţi de la Complexul Energetic Hunedoara îşi vor primi salariile în trei tranşe, prima fiind acordată pe 25 şi 26 februarie. „Prin Ordonanță de urgență elaborată împreună cu Ministerul Energiei, se va permite plata salariilor restante”, a explicat ministrul muncii pe Facebook.
Turcan a adăugat că termenul companiei pentru reorganizare este de trei luni compania. Totodată, trebuie întocmit un plan de dezvoltare care să asigure funcţionarea pe termen lung.
Ministrul muncii a mai precizat că sunt aproximativ 3.000 de oameni care lucrează în activitatea minieră, la care se adaugă alte 1.000 de persoane cu activitate în energie şi minerii care sunt blocaţi în mină.
Sute de mineri de la minele Lonea şi Livezeni s-au adunat și luni, 22 februarie, în fața sediului Complexului Energetic Hunedoara, unde și-au cerut salariile restante.
În acest timp, aproximativ 60 de colegi de-ai lor, blocaţi de șase zile în subteranul Minei Lupeni, au ameninţat cu greva foamei, dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate.
Protestul minerilor din Lupeni a început pe 18 februarie, când zeci de oameni au refuzat să mai iasă din mină, nemulţumiţi de faptul că salariile, care trebuiau virate în conturile lor în data de 15 februarie nu le-au fost acordate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro