Peste 1.500 de jurnalişti din 39 de ţări, sute de rude şi oficiali din Chile sunt prezenţi la mina San Jose, unde, rând pe rând, sunt scoşi cei 33 de bărbaţi care au fost blocaţi, de pe 5 august, timp de 70 de zile, în străfundurile pământului.

Capsula Phoenix, cea care a fost introdusă printr-un puţ săpat timp de o lună de experţi aduşi de la NASA şi din Australia, i-a adus, ieri, pe primii mineri la suprafaţă. 15 la număr. Familiile care-i aşteptau cu sufletul la gură i-au întâmpinat cu urale şi cu plânsete. Ortacii, care au călătorit câte 20 de minute până la suprafaţă, au primit îngrijiri medicale de urgenţă la un spital improvizat în zonă.

Trei salvatori au coborât după ei

Toţi cei care au ieşit din iad până la închiderea ediţiei au afişat un zâmbet larg, iar unii dintre ei au plâns de bucurie, deşi lacrimile nu se vedeau din spatele ochelarilor meniţi să le protejeze ochii de lumina puternică a zilei şi a proiectoarelor. Alături de cei 33, în mină au coborât, ieri, şi trei experţi, îmbarcaţi pe rând în capsula specială. Aceştia au rolul de a-i pregăti pe fiecare dintre mineri pentru ceea ce toată presa a numit “călătoria vieţii lor”. După ce aceasta se va fi încheiat, fiecare din cei 33 va primi din partea guvernului şi a firmei exploatatoare a minei câte un milion de dolari. Deşi informaţia nu a fost confirmată oficial, se pare că acesta ar constitui preţul “jurământului de tăcere” pe care l-au făcut bărbaţii. Aceştia au promis că nu vor povesti niciodată ce au trăit în mina morţii în cele 70 de zile crunte. Deşi ofertele de a scrie cărţi sau scenarii de film au apărut imediat, minerii au refuzat până în prezent.

Capsula

  • dimensiuni: 55 de centimetri diametru, 4,3 metri lungime şi cântăreşte 450 de kilograme.
  • este prevăzută cu rotiţe, acestea având misiunea de a absorbi şocul produs de lovirea de pereţii tunelului săpat.
  • minerii sunt poziţionati vertical în capsulă şi asiguraţi împotriva leziunilor.
  • ei poartă o cască cu staţie de emisie-recepţie, fiind astfel în legătură permanentă cu salvatorii de la suprafaţă.
  • minerii sunt conectaţi la un tub de oxigen şi poartă un aparat care monitorizează bătăile inimii pentru cazuri de urgenţă.

Voiau să-i scoată sedaţi

Ultimele zile dinaintea începerii operaţiunii de salvare au dus tensiunea la un nivel maxim. În timp ce minerii abia aşteptau să fie scoşi din iad, specialiştii, care aflaseră că starea de spirit a celor 33 de bărbaţi se înrăutăţeşte, iar unii ar putea avea atacuri de panică sau claustrofobie, au cerut ca aceştia să fie sedaţi înainte de a fi aduşi la lumină.

În final, s-a decis că minerii trebuie să fie lucizi pentru a putea reacţiona în orice moment într-o situaţie critică. Dotaţi cu butelii cu oxigen, mască de oxigen, ochelari cu lentile negre, cască de protecţie, rând pe rând, minerii ies la lumină. Pregătirea şi scoaterea fiecăruia durează, în medie, o oră. Aşadar, operaţiunile s-ar putea încheia abia în această seară.

 
 

Urmărește-ne pe Google News