Guvernanţi, feriţi-vă! Ortacii intenţionează să participe, mâine, la marele protest din Bucureşti! Liderii sindicali din Valea Jiului au anunţat că este foarte posibil ca aproximativ 1.000 de lucrători din mină să ajungă, cu trenurile, în Capitală. Anunţul i-a pus pe gânduri pe politicienii noştri, care şi-au amintit de evenimentele din 1990-1991, când minerii au arătat de ce sunt în stare. Pe lângă ortaci, la mitingul din Piaţa Victoriei vor participa, între orele 11.00 şi 13.00, angajaţi din sănătate, energie, profesori, muncitori din compania naţională de cale ferată sau funcţionari publici.

Sunt aşteptaţi 60.000 de protestatari

Potrivit liderilor confederaţiilor sindicale, aproximativ 60.000 de români vor protesta, mâine, împotriva măsurilor de austeritate luate de Guvernul Boc, printre care se numără tăierea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%.

Ortacii «au liniştit» Bucureştiul cu pumnul şi cu bâta

Teama bucureştenilor pentru o nouă mineriadă este pe deplin justificată, ţinând cont de faptul că fiecare “descălecare” a ortacilor în Capitală s-a lăsat cu răniţi grav, ba chiar şi cu morţi, toţi victime ale “legii pumnului”, aplicate de mineri. În prima acţiune, din 28 ianuarie 1990, minerii i-au rupt în bătaie pe simpatizanţii partidelor de opoziţie PNL şi PNȚCD, fiind la un pas să-l linşeze pe Corneliu Coposu, liderul ţărănist. În cea mai sângeroasă mineriadă, cea desfăşurată la chemarea tovărăşească a lui Ion Iliescu, între 13 şi 15 iunie 1990, numărul oficial al răniţilor s-a ridicat la 746, iar cel al morţilor – la 6, deşi se vorbeşte şi azi că totalul celor decedaţi ar fi atins atunci o sută de persoane.

Guvernul a scos în stradă până şi… bebeluşii

Peste o sută de mămici “înarmate” cu pamperşi… folosiţi au luat, ieri, cu asalt Ministerul Muncii, în semn de protest faţă de decizia Guvernului de a tăia 25% din indemnizaţia de creştere a copiilor. “Abia ne descurcăm acum cu banii pe care îi avem! Când ne va micşora indemnizaţia, cu ce o să mai cumpărăm pamperşi şi lapte? Băse, ai micşorat lefurile la toată lumea, da chiar vrei să ne iei şi banii de biscuiţi?!”, ne-a spus intrigată Cătălina Stănică, mama Oliviei, o bebeluşă de numai 10 luni. Femeia e cu atât mai necăjită cu cât soţul ei, care este cadru didactic, va aduce şi el mai puţini bani în casă de luna viitoare, întrucât nici un bugetar nu va scăpa de micşorarea cu 25% a salariilor. (M. Barbu)

Calendarul protestelor

Mii de oameni sunt aşteptaţi mâine, în Piaţa Victoriei, din Bucureşti, la cel mai mare miting din ultimii ani. Dar protestele nu se încheie. Bugetarii continuă să picheteze Palatele Cotroceni şi Victoria. Studenţii, mamele şi pensionarii sunt şi ei supăraţi pe guvernanţi şi ies în stradă. Manifestările vor culmina, conform declaraţiilor de până acum ale sindicaliştilor, cu greva generală pregătită pentru 31 mai, la care vor participa, se pare, profesorii, cadrele medicale şi angajaţii companiilor de transport.

Lăsaţi pensiile mici în pace!

Disperare! Pentru că măsurile guvernamentale anticriză vor lăsa fără pâine pe masă cea mai mare parte a pensionarilor, reprezentanţii Consiliului Economic şi Social (CES) au cerut, ieri, Executivului să nu taie 15% din pensiile ce nu depăşesc 1.000 de lei. Membrii CES susţin că diminuarea acestor venituri este inumană.

PSD doreşte anticipate

Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, doreşte organizarea cât mai rapidă de alegeri parlamentare anticipate, deoarece Parlamentul “a fost pervertit” prin apariţia UNPR şi nu mai reprezintă voinţa cetăţenilor, iar oamenii sunt “din ce în ce mai nervoşi”. Totodată, social democraţii speră să dea jos guvernul Boc printr-o moţiune de cenzură ce a fost introdusă deja în Parlament.

Guvernul îşi asumă răspunderea

Ministrul de interne Vasile Blaga a apreciat că legiferarea reducerilor cheltuielilor bugetare s-ar putea face prin procedura asumării răspunderii de către Guvern datorită faptului că măsura trebuie adoptată rapid, în conformitate cu cererile FMI. “Cred, aproape sunt convins, că va fi asumare de răspundere”, a declarat Blaga înaintea începerii şedinţei Biroului Permanent al PD-L de ieri.

5.000 de medici vor să plece

România riscă să rămână fără doctori! Conform Colegiului Medicilor, peste 5.000 de doctori au anunţat că vor să plece în străinătate. Motivaţi de salariile mai mari de afară, 2.500 de specialişti au părăsit deja sistemul medical românesc în cursul acestui an.

 
 

Urmărește-ne pe Google News