Cuprins:
Industria nucleară își pariază viitorul pe o nouă generație de reactoare îndeajuns de mici cât să încapă într-un camion, o tehnologie nouă, care folosește metode alternative de răcire, care funcționează la o presiune mai mică decât unitățile tradiționale și costă mult mai puțin decât marile centrale ce definesc peisajul nuclear de astăzi, potrivit sursei citate.
Însă în timp ce susținătorii lor spun că acestea vor rezolva criza climatică, oponenții susțin că sunt periculoase.
Departamentul Energiei a investit în minireactoare
Modelul NuScale are 50 MW, iar Departamentul Energiei din Statele Unite a investit peste 1,3 miliarde de dolari în proiect.
Conform NRC, mai bine de 20 de companii lucrează acum la diverse modele.
Proiecte pentru 70 de reactoare modulare mici
La nivel global există planuri pentru instalarea a 70 de reactoare modulare mici, cu o capacitate totală de 12.000 MW, conform datelor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.
Unul singur a fost construit în lume: este un reactor plutitor în orașul rus Pevek de la Oceanul Arctic și care este folosit pentru a susține operațiunile miniere.
Finanțare de 4 miliarde de dolari
Departamentul Energiei din SUA a cerut Congresului american 4 miliarde de dolari pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare din domeniu.
Beneficiarii includ:
- Terranova – un startup sprijinit de miliardarul Bill Gates
- X-energy – care plănuiește realizarea unui reactor cu temperaturi mari răcit cu gaze în statul Wyoming
- Kairos Power – care vrea să facă un reactor de 35 MW răcit cu sare în statul Tennessee și care a aplicat pentru o licență de construire în septembrie.
Avantaje și dezavantaje
Beneficiarii susțin că acestea nu emit dioxid de carbon, ceea ce însemnă că vor putea susține administrația americană în atingerea țintei de zero emisii la nivelul sectorului energetic până în 2035.
Însă accidentele de la Three Mile Island, Cernobîl și Fukushima Daiichi sunt proaspete în minte, iar oponenții lor spun că sunt periculoase.
Modernizarea legislației
Congresul american a ordonat NRC să modernizeze legislația din domeniul nuclear, care datează din anii 50. Noile reglementări nu sunt așteptate până în 2025, așa că pentru moment agenția funcționează așa cum a făcut-o timp de decenii, deși tehnologiile noi au puține în comun cu cele din anii 50.
Spre exemplu, pentru a demonstra siguranța unui reactor, comisia cere date de la reactoare similare. Dar reactoare modulare mici nu există, așa că nu există un istoric de funcționare.
De asemenea, regulile sunt făcute pentru reactoarele cu apă ușoară, care sparg atomii de uraniu pentru a folosi apoi energia lor la crearea de abur care să învârtă turbinele.
Răcire cu sare sau plumb
Însă noile tehnologii folosesc substanțe precum plumb, sare topită sau gaze ca heliul pentru a menține miezul reactoarelor astfel încât să nu se supraîncălzească.
Regulile de acum „se potrivesc ca nuca-n perete pentru aceste proiecte de reactoare avansate”, spune Amy Roma, partener la firma de avocatură Hogan Lovells, care a lucrat la licențierea a zeci de aplicări.
„Este complicat și trebuie să vă amintiți că NRC dezvoltă acest cadru legal fără să cunoască cu adevărat în profunzime tehnologia”, mai susține Roma.
Reactorul pe deșeuri nucleare, respins
În luna ianuarie, NRC a refuzat autorizarea unui reactor de 1,5 MW realizat de către compania Oklo Power LLC, ce ar fi trebuit să funcționeze pe baza deșeurilor radioactive.
Comisia a subliniat lipsa „semnificativă” a informațiilor privind siguranța, iar decizia a venit după doi ani de analize.
Compania susține însă că decizia subliniază aderarea comisarilor la vechile reguli și că tehnologia sa este gata de implementare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro