Ai emoţii? Cere un răgaz

Chestionarul este studiat, în prezenţa ta, de către un medic. Acesta îţi poate pune întrebări suplimentare despre istoricul tău medical, pentru a completa fişa donatorului. Apoi te consultă: îţi măsoară tensiunea arterială, frecvenţa cardiacă şi te cântăreşte. Înarmat cu toate aceste informaţii, medicul decide dacă eşti eligibil pentru donarea de sânge.
Iar dacă eşti, mergi la laboratorul de predonare. Aici suporţi prima înţepătură. Nu, nu doare! Este doar o înţepătură superficială, pentru prelevarea, din deget, a unui strop de sânge, pe baza căruia se determină hemoglobina, glicemia şi Rh-ul. Treci, acum, în cabinetul de donare. Pentru a ţi se recolta cei 420-450 ml de sânge, te întinzi pe un pat şi te relaxezi câteva clipe.
Timp în care s-ar putea să înceapă să îţi dea târcoale îndoielile, să ţi se facă teamă… Este perfect omeneşte. Nu trebuie să te ascunzi, ci să ceri personalului un nou răgaz. O idee bună ar fi să vezi cu ochii tăi cum dec u r g e recoltarea pe pielea altui donator, ca să decizi în cunoştinţă de cauză dacă mergi mai departe sau dacă abandonezi. Ai acest drept până în ultima clipă. După ce ţi s-a prelevat cantitatea standard de sânge, nu te ridici brusc şi nu pleci ca din puşcă. Mai stai pe 5-10 minute pe un scaun.

Personalul este acolo ca să te ajute

Dacă la ieşirea din sala de donare te simţi ameţit sau ai senzaţia de leşin, cere imediat ajutorul personalului medical. Asta trebuie să faci, de altfel, în orice moment al procesului de donare, dacă simţi că nu este în regulă ceva cu tine. Nu brava zicând “Las că-mi trece!”.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News