Documentul prevede plafonarea adaosului comercial pentru o perioadă de trei luni la maximum 20% la retailer, 20% la procesator și 5% pe lanțul de distribuție.
Conform ministerului, lista alimentelor este următoarea:
- pâine albă simplă 300 – 500 grame, fără specialități;
- lapte de vacă proaspăt cu 1,5% grăsime la un litru;
- brânză telemea de vacă vrac;
- iaurt simplu din lapte de vacă, cu grăsime de maximum 3,5% și o greutate de 200 grame;
- făină albă de grâu 1 kg;
- mălai 1 kg;
- ouă de găină 10 bucăți;
- ulei de floarea soarelui la un litru;
- carne proaspătă de pui: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui;
- carne proaspătă de porc: carne de lucru, pulpă de porc cu os și fără os, spată porc;
- legume proaspete vrac: roșii, castraveți, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei capia;
- fructe proaspete vrac: mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă;
- cartofi proaspeți albi vrac;
- zahăr alb la un kilogram.
Nerespectarea prevederilor actului normativ va duce la amenzi între 100.000 și 2 milioane de lei. Organismele care pot controla operatorii sunt Fiscul și Consiliul Concurenței, conform proiectului.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat măsura plafonării adaosului comercial imediat după învestirea Guvernului PSD-PNL.
Daniel Zamfir, președintele Comisiei economice, de industrii și servicii din Senat, a declarat recent că plafonarea adaosurilor va duce la ieftinirea alimentelor de bază cu 20%.