Potrivit sursei citate, în acest caz, este vorba despre o „încercare de manipulare a opiniei și percepției publice” care „se aliniază narativelor alarmiste și panicarde răspândite cu o frecvență crescută în ultima vreme în spațiul public românesc de surse afiliate propagandei proruse”, pe fondul războiului din Ucraina.
Totul a pornit de la proiectul de lege „Black Sea Security Act of 2022”, depus în vara anului trecut în Congresul SUA, iar în știrea falsă se precizează că acest proiect „ar stabili, după adoptare, înființarea unei a patra baze militare americane, în Delta Dunării”.
„Înființarea acestei puternice baze militare, care, pe lângă schimbarea raporturilor de securitate în regiune, ar pune în pericol grav echilibrul ecologic din Delta Dunării, ar fi fost decisă unilateral de Guvernul SUA și ar fi fost acceptată, în secret, de România”, se mai menționează în știrea falsă, potrivit MApN, care califică totul drept un „scenariu fantezist”, care se suprapune cu discuțiile din spațiul public despre situația canalului Bâstroe.
Ministerul Apărării subliniază că proiectul de lege amintit nu conține nicio referire la o bază militară a SUA în Delta Dunării, ci menționează o Strategie de lucru cu aliații NATO din regiunea Mării Negre, pe care secretarul de Stat al SUA împreună cu șefii altor agenții federale relevante să o prezinte Congresului.
Strategia se referă la „aprofundarea relațiilor economice, consolidarea asistenței economice și de securitate pentru statele din regiune, inclusiv prin sprijinirea eforturilor pentru creșterea rezilienței democratice”.
Una dintre dovezile invocate în știrea falsă, semnalează MApN, este o analiză publicată de doi experți într-o revistă americană în care au fost exprimate opinii despre înființarea de către SUA a unei baze militare în Delta Dunării.
„Acestă ipoteză formulată de către cei doi experți în analiza citată a fost transformată de autorii dezinformării într-o… decizie a Guvernului SUA (!), care ar fi fost și acceptată, bineînțeles, în secret, de România”, mai scrie inforadar.mapn.ro.
MApN atrage atenția că în contextul actual de securitate se pot înmulți dezinfomările și speculațiile pe teme sensibile și recomandă astfel verificarea din surse credibile a informațiilor care circulă în mediul online.
Foto: 123rf.com
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
parpalache • 04.03.2023, 17:33
Americanii daca vor, pot sa iși instaleze baze oriunde-in România!Dar nu cred ca mai au nevoie și de o baza unde sa-i manânce țânțarii in Delta!
cobra • 05.03.2023, 08:55
parpalache • 04.03.2023, 17:33
Americanii daca vor, pot sa iși instaleze baze oriunde-in România!Dar nu cred ca mai au nevoie și de o baza unde sa-i manânce țânțarii in Delta!
Am încredere ca MApN "spune adevărul".... Ei încă nu știu despre ce a fost decis de către iohanis !!!!! Când vor afla de la zelenski, atunci vor comunica!