„Autorităţile Republicii Moldova sunt în strânsă cooperare şi schimb de informaţii cu partenerii ţării noastre, inclusiv SUA. Instituţiile abilitate din ţara noastră examinează în continuare tot spectrul de scenarii, care vizează evoluţiile de securitate din regiune, iar cumulul de informaţii nu indică asupra riscului de extindere a războiului pe teritoriul nostru”, a transmis Ministerul Apărării de la Chişinău, potrivit Agerpres.

Instituția a mai atenţionat că scoaterea din context a declaraţiilor făcute de Avril Haines „creează stări de nelinişte şi frică în societate” şi a făcut apel la „calm şi discernământ”.

Totodată, Ministerul Apărării din Republica Moldova a precizat că are „planuri clare de acţiuni pentru prevenirea oricăror scenarii de destabilizare”.

Ce a spus șefa serviciilor de informații din SUA

Avril Haines a declarat marți, 10 mai, că războiul președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina va deveni „mai imprevizibil” și că va escalada în lunile următoare.

„Estimăm că preşedintele Putin se pregăteşte pentru un conflict prelungit în Ucraina, în care intenţionează în continuare să atingă obiective dincolo de Donbas”, a afirmat șefa serviciilor de informaţii ale SUA, în cadrul unei audieri în Congres.

Și a continuat: „El intenționează să atingă obiective dincolo de Donbas”, cu referire la Transnistria, regiunea separatistă prorusă din Republica Moldova.

Totodată, potrivit serviciilor americane de informații, Putin „mizează probabil pe o slăbire a determinării SUA şi a Uniunii Europene în momentul în care penuria alimentară şi creşterea preţurilor la energie se vor agrava”.

Tendinţa actuală sporeşte riscurile ca preşedintele Putin să se îndrepte spre măsuri mai drastice, inclusiv instaurarea legii marţiale, reorientarea producţiei industriale sau o potenţială escaladare militară cu scopul de a elibera resursele necesare pentru a atinge acest obiectiv.

Șefa serviciilor de informaţii ale SUA, Avril Haines:

Potrivit informațiilor făcute publice de SUA, Vladimir Putin nu va autoriza folosirea armei nucleare „decât dacă va percepe o ameninţare existenţială pentru stat sau regimul rus”, dar ar putea să recurgă la ea „dacă va considera că pierde războiul în Ucraina şi că NATO intervine sau se pregăteşte să intervină”, a mai precizat Avril Haines.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News