Atunci, Ministerul Cercetării lăuda invenția românească perpetuum mobile.
“Perpetuum mobile – acestea sunt imposibilități fizice”, au declarat – imediat – numeroși cercetători.
“Se știe că nu există niciun fel de perpetuum mobile. Legile termodinamicii spun clar că nu poți produce energie din nimic. Asta ar fi cerința pentru un perpetuum mobile: o chestie care să funcționeze la nesfârșit, fără să îi dai energie. Nu se poate face așa ceva. Nici în glumă nu este permisă o astfel de exprimare”, a declarat Octavian Micu, cercetător la Institutul de Știinte Spațiale.
Ministrul Cercetării este Nicolae Burnete, profesor la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, fost membru în Consiliul de Etică din subordinea Ministerului Educației, care – în 2012 – l-a “albit” pe Victor Ponta de plagiat.
- HotNews.ro a întrebat luni, 16 aprilie, Ministerul Cercetării care este explicația pentru apariția pe site-ul instituției a comunicatului în care se află următoarea mențiune: “De la avionul cu reacție inventat de Henri Coandă in 1910, prezentat în același an la Expoziția Internațională de Aeronautică de la Paris, la dioramele create de Grigore Antipa, care reconstituie tridimensional mediul natural și modul de viață al animalelor, la pila Karpen inventată în 1950 de Nicolae Vasilescu Karpen, un perpetuum mobile care generează energie la nesfârșit, fără a primi vreo intervenție din exterior, la părintele ciberneticii românești, Ștefan Odobleja, creatorul psihociberneticii cu aplicare în toate ramurile științei, cercetătorii români au ocupat locuri fruntașe de-a lungul vremurilor și a istoriei”.
Iată răspunsul integral trimis de Ministerul Cercetării, pentru sursa citată:
“Comunicatul de presă la care dumneavoastră faceți referire, s-a dorit a fi un articol despre cercetarea românească, respectiv despre cercetătorii români.
În ceea ce privește mențiunea la care vă referiți, aceasta a fost o interpretare personală a celui care a redactat comunicatul.
În aceste condiții, deoarece respectiva interpretare nu reprezintă punctul de vedere al Ministerului Cercetării si Inovării, comunicatul a fost retras de pe site.
Ministerul Cercetării și Inovării regretă eventualele neplăceri create de apariția acestui articol”.
Foto: research.gov.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro