„Nu ar trebui să existe învingători și învinși într-o dispută politică, iar pacea ar trebui să prevaleze. China va continua să joace un rol constructiv în atingerea acestui obiectiv”, a declarat Wang Wenbin.

Acesta a precizat a spus că ar trebui depuse eforturi pentru a detensiona și a pune capăt „crizei ucrainene” mai curând prin negocieri, decât prin folosirea armelor.

Potrivit diplomatului, lumea nu ar trebui să critice China pentru că are „relații normale” cu Federația Rusă.

„Nu am căutat și nu vom căuta profit din conflict, iar alte țări nu ar trebui să discrediteze și să atace relațiile normale dintre China și Rusia și nu ar trebui să submineze drepturile legitime ale Chinei și ale companiilor chineze”, a precizat Wang Wenbin.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe a mai remarcat că Republica Populară Chineză nu a creat acest conflict, nu participă la el și nu a trimis niciodată arme sau echipament militar vreunei părți implicate în război.

Rusia apreciază planul de pace în Ucraina propus de China

Pe de altă parte, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a apreciat joi că planul de pace în Ucraina propus de China este cel mai rezonabil de până acum, transmite Reuters, citată de Agerpres.

„Cel mai important lucru pentru noi este că documentul chinez se bazează pe o analiză a motivelor pentru ceea ce se întâmplă şi pe nevoia de eliminare a acestor cauze fundamentale. Este structurat ca logică de la general la particular. Acest plan a fost criticat pentru că este vag. Însă este un plan rezonabil pe care marea civilizaţie chineză l-a propus pentru discuţii”, a spus Serghei Lavrov.

Beijingul a prezentat în urmă cu un an un document cu 12 puncte pentru rezolvarea conflictului ucrainean, oferind principii generale pentru încheierea războiului, dar fără a intra în detalii.

În momentul respectiv, planul nu a fost întâmpinat cu entuziasm nici de Rusia, nici de Ucraina, iar Statele Unite au comentat că este vorba de o încercare a Chinei de a se prezenta ca promotoare a păcii, însă planul reflectă „povestea falsă” a Moscovei şi nu condamnă invazia rusă pe teritoriul ucrainean.

Rusia susţine că este dispusă să se angajeze într-un dialog despre Ucraina, însă acesta trebuie să reflecte ceea ce Moscova numeşte „noile realităţi” de pe teren, unde revendică până acum patru regiuni ucrainene, iar forţele ruse controlează aproape o cincime din teritoriul ţării vecine.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus propria sa formulă de pace, care cere încetarea ostilităţilor şi retragerea completă a Rusiei din toate teritoriile ocupate.

FOTO: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News