Vicepreședintele parlamentului rus, Vladislav Davankov, le-a scris oficialilor cerându-le să lanseze un program-pilot prin care cinematografele din țară să poată proiecta noile producții extrem de populare, inclusiv filmele „Barbie“ și „Oppenheimer”, chiar dacă studiourile occidentale au refuzat să le licențieze în Rusia.
Cu toate acestea, într-un răspuns consultat joi, 31 august, de agenția rusă oficială de știri TASS, ministrul adjunct al culturii, Andrei Malișev, a respins cererea lui Davankov, pe baza filmelor alese.
„Credem că filmele pe care le-ați propus să fie vizionate de către cetățenii țării noastre – «Barbie» și «Oppenheimer» – nu corespund scopurilor și obiectivelor stabilite de șeful statului, de a păstra și consolida valorile spirituale și morale tradiționale rusești”, a afirmat Malișev, în răspuns.
Nu este prima dată când lungmetrajul cu încasări de un miliard de dolari al Gretei Gerwig – „Barbie” – se confruntă cu critici dure în Rusia, o recenzie publicată de agenția de presă RIA Novosti avertizând că pelicula „denaturează feminismul” prin portretizarea „bărbaților puternici fără copii” și a „bărbaților proști”.
În schimb, Malișev crede că rușilor le fac mai bine producțiile naționale, cum ar fi filmul de animație pentru copii „Cheburashka” (Ceburașka), ce prezintă un animal amuzant cu urechi de blană care ajunge în situații comice cu autoritățile și care este cunoscut încă din perioada desenelor animate sovietice. „The Challenge”, un film susținut de statul rus și filmat pe Stația Spațială Internațională, reprezintă, de asemenea, o peliculă mai potrivită pentru vizionare, a continuat ministrul adjunct al culturii.
Potrivit acestuia, compensarea lipsei de conținut străin în urma ieșirii firmelor occidentale de pe piață a stimulat industria autohtonă. Cu toate acestea, „Cheburashka” are o notă medie de 7,2 din 10 pe site-ul rusesc de filme Kinopoisk.
Între timp, există avertismente potrivit cărora cinematografele rusești se confruntă cu o perioadă dificilă fără precedent, din cauza lipsei de clienți, ca urmare a deciziei studiourilor occidentale de a nu-și mai exporta filmele în Rusia din cauza invaziei pe scară largă din Ucraina.
Foto: Profimedia Images