UPDATE 6 august: Ministerul Culturii anunță, după 3 zile, că lucrările de horticultură urmau să se oprească la rondul din fața Ministerului, adică la câțiva metri de șanț, și să nu să cuprindă și zona dinspre Dâmbovița. Răspunsul, la final
Libertatea a arătat că terenul unde s-a surpat pământul peste muncitorii firmei Algorithm Residential S3, accident soldat cu 2 morți și 4 răniți, aparține de Ministerul Culturii.
Același minister care a interzis accesul publicului acolo începând din primele luni ale lui 2021.
Vecinii din zonă spun că obișnuiau să se plimbe cu copiii în acel spațiu verde din cauza lipsei unor parcuri mai puțin aglomerate în zona centrală a Capitalei.
Până în apropierea lunii martie 2021, când au apărut mai multe indicatoare:
- Interzis călcatul ierbii;
- Interzis accesul cu câini;
- Interzis pietonilor.
Mai mult, spun locuitorii sectorului 3, o schimbare s-a văzut și în atitudinea paznicilor ori a angajaților de la Ministerul Culturii, care goneau oamenii, „veneau, își cereau scuze și arătau camere, că îi văd șefii”.
Referitor strict la zona unde s-a surpat pământul, oamenii descriu zona ca fiind una „neamenajată”, în care exista „doar o scară” spre cheiul Dâmboviței.
Pe 10 martie 2021, Ministerul Culturii, prin semnătura lui Bogdan Gheorghiu, argumenta interdicția, menționând că urmează o „reamenajare” în „stil minimalist”.
„Obținerea unui stil minimalist”
„În vederea amenajării suprafeței destinate spațiilor verzi exterioare, Ministerul Culturii va iniția demersurile privind amenajarea acestora în vederea creării unui întreg coerent și reprezentativ din ansamblul «Biblioteca Națională a României – Ministerul Culturii», prin achiziționarea serviciilor de horticultură, ce se vor presta în acest sens, dorindu-se obținerea unui stil minimalist, dar care să pună în valoare specificul obiectivului”, a transmis ministerul către locuitori.
Și a întărit interdicția nu doar către persoane, ci și către animale. „Precizăm că spațiile respective nu sunt destinate plimbărilor de agrement, nefiind permis accesul oamenilor sau, cu atât mai mult, accesul animalelor în aceste zone, care sunt semnalizate prin plăcuțe de avertizare/interzis acces”.
Cealaltă parte a terenului, pe care exista un drum de acces către lucrare, aparține Teatrului de Operetă „Ion Dacian”.
Ziarul a încercat, dar nu a reușit să stea de vorbă cu reprezentanții teatrului.
Nici Ministerul Culturii n-a răspuns, deocamdată, solicitării ziarului, biroul de presă transmițând că nu are informații în acest moment despre lucrarea în care s-a produs accidentul.
Șantier fără autorizație
Șantierul de lângă Biblioteca Națională din Capitală, acolo unde doi oameni au murit luni, iar alți patru au fost răniți după surparea unui mal de pământ, nu avea autorizație de construcție pentru lucrări, a declarat pentru Libertatea șeful Inspectoratului de Stat în Construcții, Romulus Bulacu.
Instituția a trimis și un răspuns scris ziarului, în care menționează și cauza producerii accidentului: „Lucrările de săpătură a șanțului au fost executate fără luarea măsurilor de sprijinire a pereților, fapt ce a condus la producerea accidentului”.
Răspunsul Ministerului Culturii, 6 august:
„Documentul expus în articolul redactat de către dumneavoastră, disponibil aici, prezintă un răspuns emis de către instituția noastră în luna martie 2021, către un petent care dorea să afle motivele pentru care sunt interzise activitățile recreative și/sau cu animale de companie, pe peluza din fața Bibliotecii Naționale a României.
Astfel, răspunsul emis către petent se referea exclusiv la terenul din zona parcării Bibliotecii Naționale, a rondului și a scărilor de acces în clădirea Ministerului Culturii, și nu locul în care a avut loc tragicul eveniment din data de 2 august, care se află în zona râului Dâmbovița.
Totodată, amintim că lucrările din zona râului Dâmbovița nu au fost solicitate sau contractate de către instituția noastră. Ministerul Culturii s-a adresat Primăriei Sectorului 3 conform legislației în vigoare, pentru revenirea la starea inițială a lucrărilor, în cadrul zilei de ieri.
Serviciile la care ne-am referit în răspunsul către petent aveau în vedere acțiunile de îngrijire a spațiului verde pe suprafața de 12.100 mp, suprafață aflată în administrarea Ministerului Culturii (îngrijirea gazonului, a rondului cu flori, a aliniamentului de platani, arbuști și alte plante, precum și reînsămânțare peluză, tuns și udare gazon, erbicidat, greblat etc).
Anunțul privind achiziționarea serviciilor de horticultură mai sus enumerate a fost publicat în SICAP în data de 23.06.2021, însă la termenul limită de depunere a ofertelor operatorilor economici (16.07.2021) nu a fost identificată nicio ofertă”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro