În comunicatul transmis presei, Ministerul Culturii enumeră sumele primite pentru producția documentarului „colectiv” și precizează că este dreptul fiecărei persoane de a accepta sau refuza o distincție din partea statului român.

În același comunicat, instituția invocă o întâlnire solicitată de Nanau ministrului Culturii, care a avut loc pe 4 ianuarie 2021, una în care firma regizorului a cerut susținere financiară pentru promovarea în continuare a peliculei în plan international.

„SC Alexander Nanau Production SRL a solicitat o finanţare suplimentară din partea Ministerului Culturii în valoare de 250.000 de lei, pentru care a primit aviz pozitiv pentru suma de 150.000 lei. Acest buget a fost solicitat pentru campania online de promovare a filmului Colectiv în perioada 24 ianuarie – 31 aprilie 2021, la nivel internaţional” se arată în comunicatul instituției, potrivit G4Media.

În comunicat, se mai precizează faptul că Alexander Nanau a obţinut ca regizor suma de 475.100 lei şi ca producător suma de 258.395 lei, fonduri nerambursabile din partea CNC pentru producţia filmului.

În document se mai arată că au fost finanțate și participările la festivalurile de la Amsterdam, Toronto şi Veneţia (în 2019) în total de 40.000 lei şi, în 2020, a promovării filmului documentar de lungmetraj în vederea selecţiei la premiile Academiei Americane de Film – Oscar 2021, în valoare de 100.000 lei.

De asemenea, Consiliul de Administraţie al CNC a decis și suplimentarea sumei, ulterior, cu 100.000 de lei, dacă filmul va fi propus pe lista scurtă a premiilor Oscar. 

Astfel, suma totală alocată acestui proiect din Fondul Cinematografic a ajuns la 1.530.566 lei, care include şi costurile de distribuţie.

Legat de criticile regizorului cu privire la neimplicarea statului în „toate nivelurile instituţionale a fost zero”, Ministerul Culturii precizează că: „Afirmaţia (…) este răuvoitoare şi lipsită de temei”.

Ce spune Ministerul Culturii că a făcut pentru sectorul cultural

În același comunicat, Ministerul Culturii prezintă o enumerare a măsurilor luate în sprijinul sectorului cultural-artistic:

  • Ca urmare a demersurilor Ministerului Culturii realizate pe lângă Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, 5,5% din solicitanții pentru granturile pe capital de lucru sunt operatori economici din sectorul cultural. Suma totală pe care aceștia o vor accesa este de aproximativ 68 milioane de euro.
  • Reglementarea biletelor achiziționate de public la festivalurile care nu au putut fi desfășurate în starea de urgență și în starea de alertă.
  • Număr de proiecte finanțate prin programul Acces Online: 19 proiecte, Buget alocat 1 milion lei, peste 270 de lucrători culturali beneficiari;
  • Număr de proiecte finanțate prin Nevoi Culturale de Urgență: 13, Buget alocat: 830.000 lei;
  • Număr de proiecte finanțate prin Programul Cultural Prioritar: 62, Buget total alocat: 8,537 milioane de lei printre care amintim TIFF, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Concursul Internațional George Enescu, Gala Uniter;
  • Număr de proiecte Ziua Culturii Naționale 2020: 10 proiecte, Buget total: 250.000 lei. În 2021, suma a crescut la 2 milioane de lei, din care urmează să se finanțeze 42 de proiecte.
  • După 12 ani, Ministerul Culturii a alocat 2 milioane de lei pentru un program de achiziție de artă plastică. 167 de lucrări au fost achiziționate de la 100 de artiști români contemporani și expuse în Muzeul Național de Artă Contemporană.
  • Ministerul Culturii a realizat demersurile necesare pentru ca persoanele fizice care au obținut venituri exclusiv din drepturi de autor și drepturi conexe, aflați în imposibilitatea de a mai obține venituri, să beneficieze de indemnizatia de 75% din salariul mediu brut pe țară. Măsura a fost accesată de peste 3.000 de beneficiari

Regizorul Alexander Nanau a reacționat la comunicatul Ministerului Culturii. Și spune că acesta reprezintă de fapt o deturnare a discuției, mutând subiectul de la finanțarea primită de „colectiv” la lipsa de susținere oferită domeniului cultural, adiă ceea ce reclamase el.

Nanau: Ministerul Culturii deturnează discuția

„Mi se pare o deturnare de la tema esențială, că sectorul cultural e în faliment. Legat de 2020, Ministerul aruncă niște cifre necontextualizate și insuficient explicate pentru a putea oferi o imagine de ansamblu clară și corectă a intervenției instituțiilor statului în sectorul cultural”, a declarat Alexander Nanau pentru site-ul Culturaladuba.ro.

Alexander Nanau a explicat și cum s-a desfășurat întâlnirea de acum opt zile cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

„Eu am avut-o (inițiativa întâlnirii, n.red.). Orice film, de 2-3 ani încoace, dacă este propunerea României la Oscar, la fel cum a fost anul trecut filmul lui Porumboiu (nr. La Gomera), ia pentru campania de Oscar 200.000 de lei, care e o sumă ridicolă, față de campanii de 600-700.000 de dolari. Aici intră onorariile publiciștilor, care se ridică la sute de mii de dolari, precum și banii pentru advertising în presa de specialitate. De exemplu, o machetă în revistele de specialitate costă de la 25.000 de dolari în sus. Fiecare țară își susține filmele prin astfel de campanii”, a declarat Nanau.

Au fost persoane din CNC nemulțumite că decizia comisiei independente a fost să propună Colectiv la Oscar. Practic, după ce CNC a încercat să nu dea nimic filmului, iar comisia independentă a insistat ca filmul să primească banii, fiindcă merită, CNC a decis să aloce doar 100.000 de lei, urmând după să mai vadă, dacă intră pe short list.”

Alexander Nanau, regizor:

Regizorul pelicului povestește că de la CNC a fost îndreptat spre Minister, iar acolo, Bogdan Gheorghiu „a fost foarte ok și deschis, nu a refuzat niciun ajutor. A înțeles, am scrisoarea de la el din decembrie”.

Numai că în acea întâlnire, ministrul nu a pomenit nimic de nicio decorație, spune Nanau, ci aceasta a fost menționată ulterior, în seara acelei zile, la un telefon.

„M-a sunat seara și mi-a spus că m-a propus și eu am spus că nu e cazul, că e prea devreme, eu nu am făcut încă nimic special. Mi-a spus că urmează să mă decoreze «pentru merite aduse culturii române pe timp de pandemie și că deja nu mai este la nivel de propunere, ci a fost deja confirmat de către echipa de cultură a Președintelui» ”.

M-au sunat de la Președinție, mi-au trimis email oficial. Am stat și m-am gândit câteva zile și am decis că nu mă reprezintă chestia asta, când știu ce nu au făcut pe timp de criză. Nu e ok față de colegi. Când m-au sunat din nou să le dau un răspuns le-am comunicat că nu doresc această medalie pe timp de criză, când cultura moare. Și mi-au cerut să le dau asta în scris.

Alexander Nanau, regizor

Regizorul reproșează Ministerului Culturii că prin acest comunicat încearcă să schimbe subiectul. „Nu are nicio legătură și tocmai de aceea mi se pare că nu e ok din partea lor să deturneze situația în felul ăsta. Finanțarea filmului Colectiv este una cât se poate de naturală, care s-a întâmplat cu zeci de filme în ultimii ani. Nu e mai mare decât la alte filme, dimpotrivă, e una medie”, a precizat acesta.

Recomandat de Obama, lăudat de mari publicații ale lumii

„colectiv”, în regia lui Alexander Nanau, a fost desemnat în decembrie cel mai bun documentar la Premiile Academiei Europene de Film, în cadrul unei ceremonii desfăşurate online din cauza pandemiei şi dominată de filmul danez „Another Round”, de Thomas Vinterberg.

De asemenea, documentarul este propunerea României pentru premiile Oscar, iar în ultimele luni a primit numeroase recenzii și a fost inclus în topurile unor publicații prestigioase precum The Guardian, The Boston Globe, LA Times etc, iar fostul președinte american Barack Obama a trecut „colectiv” în lista sa de filme recomandate la finalul anului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News