Ministerul de Externe din Ucraina precizează că guvernele şi consumatorii din toată lumea trebuie să boicoteze companiile care mai rămân în Rusia. Potrivit ministerului de externe din Ucraina, fiecare produs vândut de o companie pe piața rusă contribuie la bugetul militar, care a fost întotdeauna o prioritate pentru guvernul rus.

„Indiferent de dimensiunea investițiilor, companiile care respectă standardele și valorile managementului de mediu, social și corporatist nu au dreptul moral să-și continue activitatea în țara care face crime de război în masă pe teritoriul altei țări. Peste 50 de copii au fost deja uciși în două săptămâni de agresiune militară neprovocată”, mai transmite Ministerul ucrainean de Externe.

Potrivit sursei citate, singura excepție pot fi companiile a căror ofertă se bazează pe nevoi umanitare critice.

Ulterior, compania Mars, aflată pe lista ministerului de Externe din Ucraina, a transmis că a decis să-şi reducă activitatea în Rusia, iar orice profit din operaţiunile companiei din Rusia va fi folosit pentru cauze umanitare. Compania mai anunţă că a suspendat noile investiții în Rusia şi va creşte donațiile în numerar și în natură pentru cauze umanitare cu 10 milioane de dolari, pe lângă cele 2 milioane de dolari angajate săptămâna trecută pentru persoanele și animalele afectate.

Zeci de companii importante au rămas în Rusia

Coca-Cola, PepsiCo și McDonalds și-au suspendat operațiunile în Rusia, dar zeci de companii importante rămân încă în țară, notează Independent. Profesorul de la Universitatea Yale Jeffrey Sonnenfeld și echipa sa de cercetare de la Yale Chief Executive Leadership Institute au publicat o listă a companiilor importante care au încetat activitatea în Rusia, dar și cele care au rămas până acum.

Potrivit lui Sonnenfeld, peste 300 de companii şi-au oprit activitatea în Rusia, dar aproximativ 40 încă operează în această țară. Printre cele care au rămas se numără: Bridgestone Tire, Caterpillar, Citi, Herbalife, Hilton, Honeywell, Hyatt, Intercontinental Hotels, Kimberly-Clark, Marriott, Mars, Nestle, Otis Worldwide, Philip Morris, Pirelli, Timken și Whirlpool.

Restaurant Brands International (RBI), care se găseşte pe lista ministerului ucrainean, anunță că va redirecționa câștigurile obținute de la cele 800 de locații Burger King aflate în franciză în Rusia către susținerea refugiaților ucraineni, notează Yahoo.com.

Operatorul lanțului de restaurante fast-food a transmis marți o declarație în care condamnă invazia Rusiei în Ucraina.

Compania are în prezent 800 de locații Burger King francizate în Rusia, care sunt gestionate de operatori locali independenți. Locațiile vor rămâne deschise, însă RBI precizează că va redirecționa câștigurile pe care le obține din operațiunile sale francizate din Rusia către eforturile umanitare.

„BK Rusia este o afacere independentă deținută și operată de francizații noștri din țară”, a declarat un purtător de cuvânt al RBI. Compania a mai anunţat că va dona 3 milioane de dolari pentru a sprijini refugiaţii ucraineni şi un milion de dolari pentru ONU.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News