„MAE reamintește cetățenilor români existența riscurilor de securitate pentru integritatea cetățenilor, din cauza situației de securitate ce riscă să se deterioreze de o manieră impredictibilă, care afectează inclusiv disponibilitatea zborurilor comerciale și a rutelor de deplasare. MAE recomandă ferm cetățenilor români care se află deja pe teritoriul Republicii Libaneze să părăsească teritoriul acestui stat prin cursele aeriene încă disponibile”, a transmis instituția condusă de Luminița Odobescu.

De asemenea, Ministerul de Externe le-a recomandat românilor aflați în Liban să își înregistreze prezența la Ambasada României la Beirut. În acest moment, este în vigoare un avertisment de călătorie în Liban, nivel 8/9 – „Evitați orice călătorie”, pentru întreg teritoriul acestui stat.

Avertismentul MAE are loc în contextul situației tensionate din Israel şi din regiune, după asasinarea la Teheran a liderului Hamas Ismail Haniyeh, atribuită Israelului, şi după un atac israelian care l-a ucis pe şeful militar al Hezbollah, Fouad Chokr, lângă Beirut.

Iranul a promis o ripostă „severă” împotriva Israelului, pe care îl acuză de moartea şefului Hamas. În acest moment, există temerea că Hezbollah din Liban, o grupare susţinută de Iran, poate juca un rol important în orice astfel de ripostă, care, la rândul său, ar putea declanşa un război.

Hezbollah este o organizație paramilitară libaneză, sprijinită, înarmată și dependentă de Iran.

Urmărește-ne pe Google News