„Domnul Mircea Geoană a fost angajat în Ministerul Afacerilor Externe, începând cu data de 1 martie 1990, conform contractului individual de muncă nr. G-566, cu aprobarea ministrului afacerilor externe”, transmite MAE la solicitarea Libertatea.

Mircea Geoană a susținut că ar fi intrat în diplomația română prin concurs, susținut în luna februarie 1990. „M-am angajat prin concurs la MAE și am fost repartizat ca referent pentru spațiul francez. După vizita lui François Mitterrand în România, am devenit director pentru afacerile europene, iar din septembrie 1991 și până în toamna anului 1992, am fost la studii în Franța”, a declarat Mircea Geoană. 

Dialogul a avut loc în contextul lămuririi unor detalii din CV oficial al lui Mircea Geoană depus pe site-ul NATO. Candidatul la Președinție Mircea Geoană susține în CV-ul publicat pe site-ul NATO că a început să lucreze în Ministerul Afacerilor Externe român în anul 1991, pe un post de director. Libertatea a solicitat MAE să confirme oficial când anume Mircea Geoană s-a angajat în cadrul instituției, iar ministerul a comunicat că Geoană a devenit angajat cu un an mai devreme. 

Cine a fost Sergiu Celac

Sergiu Celac a deținut funcția de ministru al afacerilor externe din decembrie 1989 până în iulie 1990 în primul guvern provizoriu post-comunist, după care a fost trimis ambasador în Marea Britanie și Irlanda (1990-1996).

Diplomat de carieră în perioada regimului comunist, Celac a deținut funcția de consilier la Consiliul de Stat, interpret al dictatorului Nicolae Ceaușescu (1974-1978). Ulterior, Celac ar fi fost îndepărtat din funcția publică pentru „incompatibilitate ideologică”.

Libertatea l-a contactat pe canalul de Whatsapp pe Mircea Geoană pentru a-l întreba dacă îl cunoștea personal pe Sergiu Celac la momentul angajării sale în MAE, dar nu a mai dorit să răspundă întrebărilor reporterului.

Urmărește-ne pe Google News