”Pentru asigurarea unui mediu concurențial corect pentru sectorul de gaze naturale din Romania și stoparea creșterii necontrolate a prețurilor gazelor naturale din producția internă, reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Energiei s-au întâlnit miercuri, 18 iulie, la sediul MFP, pentru a analiza posibilitatea instituirii unor forme de control al prețurilor gazelor naturale practicate de către producătorii interni, până la data 30.06.2021”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Finanțelor.
Acesta arată că, în perioada următoare, sunt estimate noi scumpiri.
”Pentru eliminarea efectelor negative asupra consumatorilor casnici, având în vedere că după 1 aprilie 2017 s-a liberalizat complet prețul de vânzare al gazelor naturale, iar tendința de creștere a fost continuă și constantă, aceasta fiind în prezent 29,5%, în timp ce pentru luna martie 2019 se estimează o creștere de 33,75%, se impune adoptarea unui act normativ care să plafoneze prețul gazelor naturale”, se mai arată în document.
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a afirmat că proiectul de hotărâre de Guvern va fi analizat astăzi de Executiv, în primă lectură.
În mod normal, ar veni scumpiri masive
”Prețul mediu de vânzare al gazelor naturale de către producătorii interni pe piața centralizată în perioada aprilie 2017 – august 2018 a evoluat de la 70.93 lei la 77,72 lei.
Prețul mediu estimat de vânzare al gazelor naturale de către producătorii interni pe piața centralizată la 31.03.2019 va fi de 80,25 lei/MWh.
Prețul gazelor naturale din import este stabilit pe piața concurențială prin negociere liberă între importatori și furnizorii de gaze naturale din România.
Prețul mediu estimat de vânzare al gazelor naturale din import la 31.03.2019 va fi de 94,58 lei/MWh”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Pe de altă parte, Anton Anton, ministrul Energiei, dădea asigurări, recent, că prețul nu va crește pentru consumatorii din România. Gazele de import se scumpesc din cauza faptului că Gazprom leagă prețul gazelor de cel al petrolului la nivel mondial. Iar țițeiul s-a scumpit puternic în ultimul an, până la valori în jurul a 75 de dolari pe baril.
Cum e situația în acest moment
În acest moment, România consumă anual circa 11 miliarde de metri cubi de gaze, dintre care Romgaz și Petrom produc 48% și, respectiv, 46% din totalul extracției. Restul e produs de companii precum Amromco, Stratum Energy, Raffles și Foraj Sonde, dar cantitățile sunt mici. Concomitent, România importă gaze de la cinci companii, în total circa un miliard de metri cubi.
În acest moment, tranzacțiile pe Bursa Română de Mărfuri se fac la prețuri între 80 și 90 de lei pe MWh.
Dar prețul gazelor este doar 65% din factura finală, restul fiind tarifele de transport, distribuție, furnizare și înmagazinare.
Gazele s-ar putea ieftini cu 18%
O scădere de la 77 la 55 de lei pe fiecare MWh ar însemna 28,5%. Însă dacă s-ar transmite și mai departe în facturi, acest lucru ar însemna, în final, o scădere de 18%.
Însă, cel mai probabil, scăderea ar urma să fie mult mai mică, pentru că ANRE nu va transmite consumatorilor toată ieftinirea, atât din cauza celorlalte tarife, care variază și ele, cât și pentru a proteja populația de noi scumpiri la iarnă.
Citește și:
Secretele cardurilor contactless. Câţi bani “fără contact” sunt rulaţi în România
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!