În total, 18.106 angajați din minister au beneficiat de această facilitate, iar plata totală a fost de 3.104.916,27 euro, cea mai mare sumă alocată din întregul sistem bugetar.

„Începând cu data de 09.02.2024 și până la mijlocul lunii septembrie, fondurile alocate pentru suportarea de către ordonatorul principal de credite a cheltuielilor pentru taxa de viză SUA, respectiv pentru decontarea acesteia către angajații Ministerului Afacerilor Interne, în condițiile legii, sunt de 15.450.000 de lei”, a răspuns MAI la o întrebare a Europei Libere.

Angajaţilor din administraţia centrală le este suportată taxa de viză pentru Statele Unite

Guvernul a anunţat că, potrivit unei prevederi aprobate de către Executiv pe 8 februarie, angajaţii din administraţia publică centrală beneficiază de suportarea cheltuielilor pentru taxa de viză pentru SUA de către angajator ori, după caz, de decontarea acesteia.

„În vederea consolidării Parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, angajaţii din administraţia publică centrală, cu prioritate cei din domeniile apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale, justiţiei şi afacerilor externe, beneficiază de suportarea cheltuielilor pentru taxa de viză de către angajator sau, după caz, de decontarea acesteia, în condiţiile legii, pentru orice tip de viză SUA, pe orice tip de paşaport, pe bază de documente justificative, fără a fi necesară o invitaţie sau fără efectuarea unei misiuni”, arată informarea transmisă de către Executiv, în luna februarie.

Guvernul a decontat taxa de viză ca să scadă rata de refuz

Pentru 2025, România are ca obiectiv să se alăture în Programul de scutire de vize al Statelor Unite ale Americii/Visa Waiver Program. O condiție esențială este ca rata de respingere să fie sub pragul de 3%. În acest sens, autoritățile au încurajat, în ultimele luni, cetățenii eligibili să solicite sau să își reînnoiască vizele de călătorie în Statele Unite.

În 2023, rata de refuz a scăzut la 8,79%, în descreștere față de anii precedenți, 17,03% în 2021 și 12,61% în 2022. Inclusiv Executivul s-a implicat în atingerea pragului, prin hotărârea de guvern amintită mai sus.

Spre exemplu, Ministerul Apărării Naționale (7.300.000 de lei decontați) a contribuit, la rândul lui, la scăderea ratei de refuz. În realitate, instituțiile de stat au achitat contravaloarea taxei de viză cel puțin pentru câteva zeci de mii de angajați.

Au fost recomandări ferme ca angajații să solicite vize turistice de SUA pentru ca astfel, numărul celor care primesc viză să crească, iar statistic, rata de refuz să scadă.

Urmărește-ne pe Google News