Chestorul Cătălin Giulescu a precizat că lansarea proiectului pilot al noului buletin electronic a fost primită foarte bine, iar în câteva ore au fost epuizate programările până în data de 3 septembrie.
Principalele declaraţii ale lui Cătălin Giulescu
- Implementarea noilor cărţi de identitate a urmărit îndeaproape Hotârârea Guvernului nr. 295 din martie 2021.
În ceea ce priveşte cartea electronică de identitate s-a precizat că acest document, pentru proiectul pilot, va conţine cuvântul „gen”, însă sunt doar două opţiuni: feminin şi masculin. Nu există niciun fel de altă intervenţie.
Cătălin Giulescu:
- Orice opţiune este posibilă în privinţa termenului „sex” . Vom analiza cu atenţie şi la final vom trage nişte concluzii. Este posibil ca la final termenul să fie sex. În concluzie, orice opţiune este posibilă.
- Cătălin Giulescu a precizat că toate detaliile au fost prevăzute în anexele Hotărârii de Guvern.
- Cătălin Giulescu a explicat că noua carte de identitate electronică, fiind şi document de călătorie, trebuie să îndeplinească condiţiile Regulamentului UE, care prevede nişte elemente de identificare, precum steagul UE.
Suntem obligați să introducem steagul Uniunii, în interiorul căruia se află indicativul României, format din două caractere. Totodată, acest regulament stabilește că suntem obligați să respectăm un standard ICAO. Standardul ICAO ne obligă să structurăm formatul documentului având în vedere niște zone obligatorii, tocmai pentru ca acest document să poată fi citit electronic și să poată fi ușor de identificat vizual anumite câmpuri.
Cătălin Giulescu:
- Chestorul Giulescu a precizat că noul buletin, cel electronic, este opţional.
Buletinul simplu va cuprinde și tricolorul
Pe cartea de identitate simplă, fără elemente electronice, se pot observa steagul României și stema națională, a arătat Cătălin Giulescu.
Potrivit Hotârârii de Guvern, cartea electronică de identitate va conține informații înscrise cu privire la:
A. Față
a) denumirea statului emitent;
b) tipul documentului;
c) numele de familie;
d) prenumele;
e) genul titularului (F pentru feminin sau M pentru masculin);
f) cetățenia;
g) data nașterii;
h) codul numeric personal (C.N.P.);
i) numărul documentului;
j) data expirării valabilității;
k) semnătura olografă a titularului;
l) imaginea facială a titularului.
B. Verso
a) domiciliul;
b) data emiterii și autoritatea emitentă;
c) zona de citire automată cu caractere identificabile optic (MRZ);
d) zonă cip.
„Cartea electronică de identitate românească conține toate elementele de securitate obligatorii prevăzute de Regulamentul (UE) 2019/1.157 al Parlamentului European și al Consiliului privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la liberă circulație”, se arată în HG.
Fotografii: Inquam Photos/ Octav Ganea