Raportul oficial al MAI scoate la iveală abateri grave ale celor care au căutat-o pe Alexandra Măceșanu. Până acum, se știa că a durat 19 ore din momentul telefonului victimei la 112 până când a fost descoperită casa unde era sechestrată.
Dar lucrurile sunt mai grave de atât.
a durat din clipa în care tatăl Alexandrei a fost prima oară la poliție până când au lansat procedura de minor dispărut
Involuntar, autoritățile i-au dat un timp criminalului din Caracal încă de la început!
Iată cum arată cronologia din raportul oficial al MAI, document postat pe pagina sa de Facebook de Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei.
Libertatea a comparat cum a acționat și cum era obligată să acționeze Poliția.
Ce a făcut polițistul: a zis familiei să aștepte până dimineața următoare, poate revine fata!
”Miercuri 24.07.2019
– ora 20.30: dl. Măceșanu Ion (tatăl fetiței) a sesizat postul de poliție Dobrosloveni – jud. Olt, cu privire la faptul că fiica sa (în vârstă de 15 ani) a plecat de la domiciliu în dimineața aceleiași zile și nu a mai revenit acasă;
– Polițistul i-a comunicat că, în cazul în care fata nu se întoarce, să revină în dimineața zilei următoare;
– În cursul nopții, polițistul a informat șeful Secției 2 Poliție Rurală Osica de Sus – jud. Olt, cu privire la dispariția minorei”.
Ce trebuia să facă: să verifice dispariția și ”să informeze, de urgență, ofițerul de serviciu de la poliția municipală sau orășenească”
Polițiștii au, încă din 2007, momentul adevării României la UE, un document care prevede indicații clare pentru cazurile de dispariții și abuzuri împotriva copiilor. El se numește ”Manual de bune practici privind modul de acţiune al poliţiei în cazurile copiilor dispăruţi sau victime ale abuzurilor, traficului de persoane şi pornografiei infantile pe internet” (îl veți regăsi la finalul articolului).
Tatăl Alexandrei a spus că fata lui nu a venit acasă și că are telefonul închis. El reclama dispariția unei fete de 15 ani. Iată ce trebuia să facă polițistul.
Art. 2 – (1) Poliţistul de la postul de poliţie comunal sesizat, verifică dacă sesizarea se confirmă, prin deplasare la faţa locului, iar dacă se confirmă, informează, de urgenţă, ofiţerul de serviciu de la poliţia municipală sau orăşenească la care este arondat postul de poliţie.
În plus, polițistul ar fi trebuit să liniștească familia. ”Va informa familia copilului dispărut că poliţia face tot ce este posibil pentru a-i ajuta”.
Apoi, el era obligat ”să înceapă o investigaţie preliminară, până la sosirea echipei de cercetare la faţa locului”.
Polițistul a preferat să-l trimită pe tată acasă și să informeze, ore mai târziu, pe unul din șefi. Dar nici acest șef n-a făcut nimic.
Regula strictă din manual e ca polițistul care află de dispariția minorului, fie că e la sediu sau în timpul său liber, să informeze ofițerul de serviciu.
În acest caz, trebuia sunat imediat ofițerul de serviciu de Poliția Caracal sau de la la IPJ Olt, pentru că așa s-ar fi înregistrat oficial cazul și s-ar declanșat mecanismele de alertă.
Abia a doua zi au lansat procedura căutării victimei
În continuare, raportul MAI citat se spune ce s-a petrecut a doua zi.
”Joi 25.07.2019
– ora 08.00: tatăl minorei și soția sa au revenit la postul de poliție, unde au discutat cu un coleg al polițistului sesizat în ziua precedentă.
– ora 09.00: polițiștii s-au prezentat la adresa familiei Măceșanu, ocazie cu care a fost audiată mama minorei și au a efectuat fotografii în vederea întocmirii cercetării la fața locului (la domiciliul persoanei dispărute).
– ora 10.30: mama minorei a primit un apel telefonic (de pe numărul 0763931765) de la un bărbat care a utilizat apelativul „mama soacră”, spunându-i că el și minora sunt bine și urmează să plece în Anglia să facă bani, convorbire ce s-a purtat în prezența ……(din cadrul postului de poliție Dobrosloveni – jud. Olt). După finalizarea acesteia, polițistul a apelat în mod repetat postul telefonic sus menționat, în vederea stabilirii unei comunicări cu apelantul, fără niciun rezultat.
– ora 10.30: evenimentul a fost raportat poliției Municipiului Caracal, iar șeful postului de poliție a solicitat totodată dispunerea de măsuri în vederea punerii în urmărire națională a minorei”.
Astfel s-au pierdut primele 14 ore, în noaptea de după răpirea Alexandrei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro