Obiectul acestui proiect îl constituie propunerea unor măsuri pentru facilitarea intervențiilor în caz de incendiu. Necesitatea proiectului a pornit de la neregulile constatate pe teren de către reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, respectiv starea de funcționare necorespunzătoare a hidranților sau lipsa acestora în unele zone cu risc de incendiu crescut.
Proiectul nu vizează obligația ca fiecare gospodărie din țară să dețină hidranți sau sisteme corespunzătoare pentru cazurile de incendiu. Astfel, pentru unitățile administrativ – teritoriale unde există rețea de alimentare cu apă, proiectul prevede obligația asigurării debitului și a presiunii necesare funcționării hidranților. În cazul unităților administrativ – teritoriale unde nu există rețea de alimentare cu apă, pentru obiectivele de utilitate publică protejate la incendiu (unități de alimentație publică, biblioteci, cămine culturale etc) este necesară asigurarea unei gospodării proprii de incendiu.
„Prin gospodărie proprie de incendiu, astfel cum este prevăzut în reglementarea tehnică “Normativ privind securitatea la incendiu a construcțiilor, Partea a II-a – Instalații de stingere, indicativ P 118/2-2013”, aprobată prin Ordinul ministrului dezvoltării regionale și administrației publice nr. 2463/2013, se înțelege infrastructura tehnico – edilitară ce presupune rezerva de apă necesară funcționării sistemului de securitate la incendiu, sistemul de pompare (pompe active, rezervor hidrofor etc.) și sistemul de avertizare la incendiu””, transmite Ministerul Dezvoltării Regionale.
Ce trebuie să ai neapărat în casă conform unui proiect de lege contra incendiilor
Proiectul de act normativ a fost publicat în data de 28 decembrie 2017, propunerile sau observațiile prvind noile măsuri putând fi trimise în atenția Ministerului Dezvoltării Regionale în termen de 10 zile.
Citește și
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!